کارشناس مطالعات فرهنگی و رسانه:
فرهنگ عمومی رکن اساسی جامعه است
کارشناس مطالعات فرهنگی و رسانه گفت: فرهنگ عمومی بهعنوان یکی از ارکان اساسی هر جامعه نقشی کلیدی در شکلگیری رفتارها، عادات و ارزشهای اجتماعی ایفا میکند.
محسن جهانی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ با اشاره به فرهنگ عمومی و تأثیرات آن بر جامعه گفت: فرهنگ عمومی بهعنوان یکی از ارکان اساسی هر جامعه نقشی کلیدی در شکلگیری رفتارها، عادات و ارزشهای اجتماعی ایفا میکند.
کارشناس مطالعات فرهنگی و رسانه در ادامه افزود: این مفهوم به بخشهایی از فرهنگ اشاره دارد که تأثیرات آن بسیار فراگیر بوده و اکثریت قریب به اتفاق مردم یک اجتماع در شکلگیری آن نقش بهسزایی دارند و به عبارتی، فرهنگ عمومی به مجموعهای از عادات اجتماعی، عرفها، سبکها و سنن اشاره دارد که در زندگی روزمره مردم نهادینه شده است و تأثیرات عمیقی بر رفتارهای عمومی افراد جامعه میگذارد.
وی در ادامه تصریح کرد: فرهنگ عمومی شامل جنبههای مختلفی علوم، باورها، هنر، مقررات، آئینها و سنتها در زندگی انسانهاست و این عناصر نهتنها در زندگی روزمره بلکه در تصمیمگیریهای فردی و جمعی نیز نقش دارند.
جهانی بیان کرد: باورهای مذهبی و فرهنگی میتوانند بر انتخابهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی افراد تأثیر بگذارند و به همین دلیل، شناخت فرهنگ عمومی یک جامعه برای درک بهتر رفتارهای اجتماعی و تعاملات انسانی ضروری است.
وی یکی از ویژگیهای بارز فرهنگ عمومی را انتقال آن از نسلی به نسل دیگر دانست و افزود: این فرآیند آموزش و یادگیری نهتنها از طریق خانواده بلکه از طریق نهادهای اجتماعی مانند مدارس، رسانهها و گروههای اجتماعی نیز صورت میگیرد و بدین ترتیب، فرهنگ عمومی بهعنوان راهحلهای رایج در یک جامعه برای برطرف کردن نیازهای حقیقی و غیرحقیقی مطرح میشود.
جهانی خاطرنشان کرد: مفهوم فرهنگ عمومی با چالشهایی مواجه بوده و یکی از این چالشها عدم وجود یک تعریف واحد و جامع از فرهنگ است و بسیاری از دانشمندان و خبرگان حوزه جامعهشناسی و انسانشناسی هنوز در تلاشاند تا معنای واضحی از فرهنگ ارائه دهند.
وی افزود: این امر سبب شده که برداشتهای متفاوتی از مفهوم «عمومی» وجود داشته باشد؛ زیرا در جوامع مختلف ممکن است تعریفهای متفاوتی از ارزشها و باورها وجود داشته باشد که این تنوع میتواند به پیچیدگیهای بیشتری منجر شود.
جهانی با بیان اینکه چالش دیگر مربوط به نادیده انگاشتن خصوصیات فلسفی یا منطقی مفاهیم فرهنگی است گفت: در عصر حاضر معانی بنیادین مختلفی در ادبیات جامعهشناسی و فرهنگشناسی استفاده میشود که مفهوم آشکاری از آن در زمینههای بهرهوری و مشخص کردن مصداقها وجود ندارد و این پیچیدگیها میتواند سبب سردرگمی در مطالعات فرهنگی شود و نیازمند توجه بیشتری به دیدگاههای فلسفی و ریشهدارتر در خصوص معنای فرهنگ و فرهنگ عمومی است.
کارشناس مطالعات فرهنگی و رسانه عنوان کرد: فرهنگ عمومی همچنین بهعنوان یک ابزار تحکمی عمل میکند که برخی از اعتقادات و رویکردهای عاطفی را بر اعضای جامعه تحمیل میکند و به عبارت دیگر، فرهنگ عمومی ممکن است به نوعی فشار اجتماعی ایجاد کند که افراد را به تبعیت از هنجارها و ارزشهای رایج سوق دهد و این فشار میتواند مثبت یا منفی باشد.
وی بیان کرد: فرهنگ عمومی بهعنوان یک پدیده پیچیده و چندبعدی نیازمند توجه ویژهای است و با توجه به تحولات سریع اجتماعی و فرهنگی در عصر حاضر، ضروری است که ما به بررسی دقیقتر این مفهوم بپردازیم و تلاش کنیم تا با درک بهتر آن، راهکارهایی برای تقویت همبستگی اجتماعی و ایجاد فضایی مناسب برای تبادل نظر و تعاملات مثبت در جامعه فراهم آوریم.
جهانی ابراز کرد: فرهنگ عمومی نهتنها نمایانگر هویت یک جامعه است، بلکه میتواند بهعنوان ابزاری مؤثر در راستای توسعه اجتماعی و فرهنگی عمل کند و شناخت عمیقتر از این مفهوم و تأثیرات آن بر زندگی روزمره افراد جامعه ضرورتی انکارناپذیر است که باید مورد توجه قرار گیرد.
انتهای خبر/