
مرآت گزارش میدهد؛
امیریه در سایه گسلهای فعال
امیریه شاهرود روزها و شبهای پرتلاطمی را پشت سر میگذارد؛ منطقهای که در هفته اخیر با ثبت ۱۶ زمینلرزه، بار دیگر واقعیت حضور در مجاورت گسلهای فعال را به ساکنان خود یادآوری کرد.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»، طی روزهای گذشته، شهرستان شاهرود، بهویژه منطقه گردشگری امیریه، با وقوع مجموعهای از زمینلرزههای کمقدرت اما پی در پی همراه بود که بنا بر گزارش مرکز لرزهنگاری کشور، طی یک هفته گذشته تنها در منطقه امیریه ۱۶ زمینلرزه ثبت شده که شدت آنها از ۲/۳ تا ۵/۱ ریشتر در نوسان بوده است.
هرچند این زمینلرزهها تاکنون خسارت جانی یا مالی جدی به همراه نداشتهاند، اما بروز متوالی این رخدادها در مدت کوتاه، نگرانیهایی را میان شهروندان و مسئولان بهوجود آورده است.
تکرار لرزشهای خفیف در یک محدوده جغرافیایی خاص، معمولاً نشانهای از فعال بودن یا فعال شدن مجدد گسلهای منطقه تلقی میشود؛ موضوعی که با توجه به سوابق لرزهخیزی استان سمنان نمیتوان نسبت به آن بیتفاوت بود.
فعالشدن مجدد گسلهای امیریه و تکرار زمینلرزهها، زنگ هشدار دوبارهای برای مقاومسازی زیرساختها و افزایش سطح آمادگی عمومی محسوب میشود.
کارشناسان معتقدند که تجمع انرژیهای نهفته در اعماق زمین و گسست ناگهانی آنها، یکی از اصلیترین دلایل بروز این زلزلههاست و این پدیدهها، علاوهبر پیامدهای ژئوفیزیکی، پیامدهای روانی و اجتماعی قابل توجهی نیز بهدنبال دارد.
مسئولان و کارشناسان تأکید دارند که رعایت استانداردهای ساخت و ساز و آموزشهای کاربردی به شهروندان، کلید کاهش پیامدهای بلایای طبیعی در آینده است. در همین راستا، مدیران استان و شهر شاهرود از دستگاههای اجرایی خواستهاند تا روند پایش لرزهای را به صورت شبانهروزی ادامه دهند و طرحهای آموزش همگانی در زمینه ایمنی در برابر زلزله را برای عموم در دستور کار قرار دهند.
همچنین بر ضرورت بازنگری در مقاومسازی ساختمانهای قدیمی، تجهیز و آمادگی نیروهای امدادی و افزایش سطح آگاهی جامعه بهویژه در مناطق روستایی تأکید شده است.
امیریه و مناطق پیرامونی، به دلیل قرار گرفتن بر روی چند گسل فعال، همواره در معرض خطر نسبی وقوع زمینلرزههای بزرگتر قرار دارند و اتخاذ تمهیدات پیشگیرانه، ضرورتی اجتنابناپذیر برای این منطقه محسوب میشود.
امیریه روی گسلهای فعال قرار دارد
در همین خصوص؛ مدیرکل مدیریت بحران استانداری سمنان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت» با بیان اینکه دلایل وقوع زمینلرزههای اخیر در امیریه شاهرود، موضوعی علمی و نیازمند بررسیهای تخصصی است، گفت: این زمینلرزهها هشدارهایی هستند که از اعماق زمین به سطح زندگی ما صادر میشوند و یادآور میکنند که این منطقه در محدوده گسلهای فعال قرار دارد.
کمال طاهریان با اشاره به فعال شدن چندین گسل مهم منطقه افزود: در محدوده امیریه شاهرود، گسلهای متعددی از جمله گسل نکارمن، مجن و کلاته فعال شدهاند و طی روزهای گذشته شاهد زلزلههایی با شدتهای مختلف، از کم تا نسبتاً زیاد، بودهایم.
وی با تأکید بر ضرورت هوشیاری مردم تصریح کرد: جامعه باید نکات ایمنی را جدی بگیرد و با رعایت توصیههای ایمنی و آگاهی بیشتر، آمادگی مواجهه با حوادث احتمالی را داشته باشد و امیدواریم زلزلههای رخ داده، آخرین لرزهها باشد و شاهد تداوم آن نباشیم.
طاهریان وضعیت کنونی منطقه را از نظر خسارت، بدون مشکل اعلام کرد و گفت: خوشبختانه زلزله اخیر هیچگونه خسارت جانی و مالی در پی نداشته است و بلافاصله پس از وقوع زمینلرزه، تیمهای امدادی و ارزیاب به محل اعزام شدند که بررسیهای میدانی نشان داد آسیبی به زیرساختها یا مردم وارد نشده است.
این مقام مسئول با هشدار نسبت به جدیگرفتن آمادگی، یادآور شد: چنانچه جامعه نسبت به ضرورت افزایش آمادگی و آموزش نکات ایمنی بیتوجه باشد، چنین رخدادهایی میتواند در آینده با خطرات جدیتری همراه باشد و از این رو، همکاری و مشارکت همگانی برای کاهش آسیبهای حوادث طبیعی بیش از پیش مورد تأکید است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری سمنان با اشاره به اهمیت هوشمندی و برنامهریزی مستمر برای مواجهه با چنین رخدادهایی، خاطرنشان کرد: همواره رصد و پایش لرزهای مناطق پرخطر باید در دستور کار دستگاههای مسئول باشد و در کنار آموزش گسترده عمومی، بازنگری در مقاومت بناها و زیرساختهای اساسی نیز ضرورت دارد.
زمینلرزه امیریه، پیامد شکستگی در شاخه گسل نکارمن
مسئول شبکه لرزهنگاری استان سمنان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ با اشاره به وقوع زمینلرزه در امیریه گفت: منطقه امیریه و شهرستان شاهرود بر روی مجموعهای از گسلهای فعال قرار گرفته که نقش مهمی در بروز زمینلرزههای اخیر داشتهاند.
شهريار كرمی در تشریح جزئیات وضعیت لرزهای منطقه افزود: در این محدوده، چندین گسل مهم همچون گسل «چهارباغ»، گسل «نکارمن» یا شاهوار و گسل «چهل دختر» وجود دارد که همگی جزو گسلهای فعال استان سمنان محسوب میشوند.
کرمی همچنین تصریح کرد: این گسلها بهعنوان ساختارهای اصلی لرزهخیز منطقه شناخته میشوند و در میان آنها تعداد زیادی گسل فرعی نیز وجود دارد که بین گسلهای اصلی جای گرفتهاند.
به گفته این مقام مسئول، فعال شدن یکی از این گسلها منجر به شکستگی و رهاسازی انرژی در پوسته زمین میشود و این فرایند، علت رخ دادن متوالی زمینلرزههای اخیر است.
وی با بیان اینکه نحوه قرارگیری این زلزلهها عمدتاً در امتداد شاخه گسل «نکارمن» قرار دارد، اظهار کرد: این گسل با طول تقریبی ۴۰ تا ۵۰ کیلومتر از مرز استان سمنان خارج میشود و تا استان گلستان ادامه مییابد، بهگونهای که از شمال مجن و روستای نکارمن تا علیآباد استان گلستان، روند آزادسازی انرژی و وقوع زمینلرزهها قابل پیگیری است.
مسئول شبکه لرزهنگاری استان سمنان با رد هرگونه ارتباط شرایط آب و هوایی با زمینلرزههای اخیر، تأکید کرد: زلزلهها ارتباطی با وضعیت جوی ندارند و کاملاً منشأ زمینی دارند.
کرمی با اشاره به اینکه پدیده کوتاه شدن زمین به تنهایی باعث وقوع زلزله نمیشود، بیان کرد: این رخدادها ناشی از رهاسازی ناگهانی انرژی بر اثر حرکت گسلها بر اثر جابهجایی صفحات تکتونیکی و انباشت انرژی طی زمان است.
وی با اشاره به اهمیت آمادگی مستمر در نقاط زلزلهخیز استان تصریح کرد: پایش دقیق لرزهخیزی و آموزش عمومی برای مواجهه با حوادث احتمالی از ضرورتهای اجتنابناپذیر این روزهاست و شهروندان و دستگاههای اجرایی نسبت به توصیههای ایمنی و مقاومسازی زیرساختها توجه ویژه داشته باشند.
این مقام مسئول در نهایت خاطرنشان کرد: آگاهی و آمادگی جامعه میتواند نقش اساسی در کاهش آسیبها و مدیریت بحرانهای مشابه ایفا کند.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!