حالت تاریک
  • پنج‌شنبه, 1404/04/19 شمسی | 2025/07/10 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن مرآت نیوز | meraatnews.com هستید؟
سرخه میراث‌دار آئین‌های کهن عاشورایی
رئیس اداره میراث فرهنگی سرخه مطرح کرد:

سرخه میراث‌دار آئین‌های کهن عاشورایی

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سرخه گفت: آئین‌های کهن عزاداری سرخه هرساله با حضور پرشور مردم و هیأت‌های مذهبی در شهرستان سرخه برگزار می‌شود و این آئین‌ها بخشی از هویت مذهبی و فرهنگی این دیار هستند.

حسن عربی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ از برگزاری آئین‌های سنتی ماه محرم در شهرستان سرخه خبر داد و گفت: سه آئین کهن و ریشه‌دار محرم شامل «دسته عرب»، «قاتل‌آو» و «نخل‌گردانی» هرساله با حضور پرشور مردم و هیأت‌های مذهبی در شهرستان سرخه برگزار می‌شود.

وی در مورد آئین دسته عرب توضیح داد: در این مراسم، عزاداران با پوشش عربی شامل شال سر، پارچه صورت و عبای بلند، به سمت خیمه‌گاه حرکت می‌کنند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سرخه عنوان کرد: دسته عرب با نوحه‌خوانی و سینه‌زنی اطراف خیمه می‌چرخند و پس از اشاره نوحه‌خوان، اقدام به آتش‌زدن خیمه می‌کنند، در این لحظه صدای طبل، زنجیر و فریاد «وای حسین» فضا را پر کرده و عزاداران دور خیمه می‌چرخند و بر سر و سینه می‌زنند.

عربی همچنین در مورد آئین «دسته عرب» ابراز کرد: دسته عرب نماد قوم بنی‌اسد است که پس از ورود به کربلا، با دیدن اجساد شهدا، بر سر و صورت زده و شیون می‌کنند و طبق سنت، سادات در دسته عرب همواره پیش‌قدم و فعال بوده‌اند و نقش مهمی در اجرای این آئین ایفا می‌کنند.

وی همچنین در مورد آئین سنتی «قاتل آو» نیز توضیح داد: در این آئین کشاورزان سرخه‌ای با رهاسازی آب کشاورزی از غروب تاسوعا تا غروب عاشورا، یاد تشنگی شهدای کربلا را زنده نگه می‌دارند، در این آئین، آب در سطح شهر و نهرها جاری می‌شود که به قاتل‌آو یعنی «آب قتل» شهرت یافته و نوعی همدردی است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سرخه با بیان اینکه این آئین با وجود اهمیت آب در منطقه کویری سرخه هر سال انجام می‌شود، گفت: این رسم از نیاکان ما به یادگار مانده است.

وی افزود: در سال‌های اخیر، این آئین همراه با عزاداری توسط جوانان سرخه‌ای پرشور اجرا می‌شود و رنگ‌ و بوی خاصی به خود گرفته است.

عربی با بیان اینکه  نخل‌گردانی، آئینی کهن و ریشه‌دار در سرخه است، توضیح داد: این آئین با حرکت نخل تکیه امام حسین (تکیه بیرون دژ) در حسینیه شهدا و همراهی پرشور مردم انجام می‌گیرد.

بنا به گفته این مقام مسئول نخل نماد تابوت امام حسین (ع) است که با پارچه‌های رنگارنگ تزئین و با تشریفات خاص آماده حمل می‌شود و هر ساله بر دوش هیأت مشخصی از عزاداران  پنج دور در حسینیه شهدا گردانده می‌شود.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سرخه گفت: نخل‌گردانی اوج احساسات و عزاداری اهالی سرخه است و همه اقشار از خردسال تا سالمند در آن شرکت می‌کنند و بسیاری از افراد که اصالت سرخه‌ای دارند حتی از شهرهای دیگر برای شرکت در این آئین ویژه خود را به سرخه می‌رسانند.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!