حالت تاریک
  • شنبه, 1404/01/23 شمسی | 2025/04/12 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن مرآت نیوز | meraatnews.com هستید؟
فناوری هسته‌ای نماد اقتدار و اراده ملی است
کارشناسان حوزه فناوری هسته‌ای:

فناوری هسته‌ای نماد اقتدار و اراده ملی است

کارشناسان حوزه فناوری معتقدند: باوجود فشارهای بین‌المللی مسیر توسعه فناوری هسته‌ای با تمرکز بر کاربردهای صلح‌آمیز و دانش‌بنیان ادامه دارد و این پیشرفت‌ها بیانگر ظرفیت عظیم علمی کشور است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ مروری بر دستاوردهای چند سال اخیر صنعت هسته‌ای کشور نشان‌دهنده جهشی چشم‌گیر در عرصه‌های علمی، فنی و کاربردی این فناوری بوده و آنچه در ابتدا به عنوان یک ابزار برای تولید برق آغاز شد، امروز به بستری چندوجهی برای توسعه‌ی فناوری‌های نوین در بخش‌های سلامت، کشاورزی، صنعت و حتی محیط زیست تبدیل شده است.

یکی از مهم‌ترین محورهای توسعه کاربرد فناوری هسته‌ای در حوزه پزشکی هسته‌ای است؛ جایی که تولید داروهای رادیویی برای تشخیص و درمان بیماری‌های صعب‌العلاج نظیر سرطان، تحولی اساسی در خدمت‌رسانی به بیماران ایجاد کرده است. زیرساخت‌های بومی‌سازی این داروها به حدی ارتقا یافته که کشور در حال حاضر علاوه بر تأمین نیاز داخلی، توان صادرات به چند کشور منطقه را نیز دارد.

در بخش کشاورزی نیز استفاده از پرتودهی برای اصلاح بذرها و افزایش ماندگاری محصولات، نقش مؤثری در امنیت غذایی ایفا کرده و افزون بر آن طراحی سامانه‌های نوین پرتودهی صنعتی امکان کاهش ضایعات و ارتقاء کیفیت را در صنایع غذایی و بهداشتی فراهم کرده است.

در حوزه تولید انرژی فناوری‌های هسته‌ای نه‌تنها در توسعه نیروگاه‌ها بلکه در طراحی راکتورهای تحقیقاتی و تأمین ایزوتوپ‌های پایدار نیز به موفقیت‌های متعددی دست یافته‌اند و پروژه‌های تحقیقاتی فعال در کشور امروز به الگویی برای خوداتکایی و کاهش وابستگی به منابع خارجی بدل شده‌اند.

با وجود فشارهای بین‌المللی مسیر توسعه فناوری هسته‌ای با تمرکز بر کاربردهای صلح‌آمیز و دانش‌بنیان ادامه دارد و این پیشرفت‌ها بیانگر توان داخلی و ظرفیت عظیم علمی کشور در تبدیل تهدید به فرصت و حرکت در مسیر اقتدار علمی پایدار هستند.

 

ایران امروز تولیدکننده فناوری هسته‌ای است، نه مصرف‌کننده

پژوهشگر حوزه انرژی اتمی در گفتگو با خبرنگار سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ با تاکید بر جهش فناورانه کشور در حوزه هسته‌ای اظهار کرد: در سال‌های اخیر به برکت نگاه انقلابی و تکیه بر توان داخلی جمهوری اسلامی ایران به جایگاهی رسیده که می‌تواند زنجیره کامل سوخت هسته‌ای را از صفر تا صد به صورت بومی تولید و مدیریت کند.»

صالح فانی در ادامه افزود: امروز ما در طراحی، ساخت و راه‌اندازی سانتریفیوژهای پیشرفته IR-6 و IR-9 به مراحل نهایی رسیده‌ایم و این سانتریفیوژها قابلیت غنی‌سازی در سطوح بالا با مصرف انرژی کمتر را دارند و از لحاظ تکنولوژیک هم‌تراز با کشورهای پیشرفته‌ای چون آلمان و ژاپن هستند.

وی عنوان کرد: این موضوع یعنی عبور از محدودیت‌های فنی تحمیل‌شده توسط قدرت‌های خارجی و اثبات توان داخلی در تسخیر فناوری‌های پیشرفته است.

فانی با اشاره به پروژه‌های اخیر سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: توسعه نیروگاه‌های هسته‌ای کوچک مقیاس (SMR) برای مناطق دورافتاده کشور یکی از برنامه‌های آینده ماست که ظرفیت بزرگی برای تحول در شبکه برق ملی دارد و این نیروگاه‌ها ضمن هزینه‌یابی پایین‌تر، در مواقع بحرانی مانند زلزله و سیل می‌توانند تأمین انرژی را تضمین کنند.

وی با تاکید بر همکاری روزافزون میان صنعت و دانشگاه بیان کرد: یکی از مهم‌ترین موفقیت‌های ما تعامل میان نخبگان دانشگاهی و بدنه صنعتی سازمان انرژی اتمی بوده و این همکاری باعث شده چرخه تحقیق، توسعه، و تولید به صورت هم‌افزا و پویا پیش رود.

فانی با بیان اینکه فناوری هسته‌ای در ایران وارد مرحله جدیدی شده است گفت: نسل جوان مهندسان ما اکنون با استفاده از زیرساخت‌های علمی فراهم شده در حال بومی‌سازی نسل جدید فناوری‌های هسته‌ای هستند که به زودی به بازار جهانی نیز راه خواهند یافت زیرا ما به دنبال تجاری‌سازی فناوری‌های بومی در حوزه غنی‌سازی، ایزوتوپ‌های پایدار و تجهیزات پیشرفته هسته‌ای هستیم.

وی تاکید کرد: برنامه هسته‌ای ایران برخلاف تبلیغات مسموم رسانه‌های غربی همواره صلح‌آمیز علمی و در خدمت مردم بوده و ما این مسیر را با اتکا به نخبگان خود و با روحیه جهادی ادامه خواهیم داد.

فانی ابراز کرد: این فناوری نه‌تنها برای امروز ما بلکه میراثی برای نسل‌های آینده است تا بدانند ایران می‌تواند در اوج تحریم و فشار به قله دانش دست یابد زیرا ما دیگر در مرحله اثبات نیستیم؛ ما در مرحله تثبیت و توسعه هستیم.

هر گرم رادیوداروی ایرانی یعنی نجات جان یک هم‌وطن

کارشناس‌ارشد پزشکی هسته‌ای در گفتگو با خبرنگار سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ با اشاره به دستاوردهای ارزشمند کشور در حوزه سلامت اظهار کرد: توسعه فناوری هسته‌ای در ایران امروز به یکی از مهم‌ترین ابزارهای درمانی در مبارزه با سرطان تبدیل شده و بیماران بسیاری که پیش از این ناامید از درمان بودند اکنون به لطف رادیوداروهای تولید ایران بار دیگر به زندگی بازمی‌گردند.

امیرحسین فیض‌بخش در ادامه افزود: در گذشته بسیاری از بیماران مجبور بودند برای درمان به کشورهای خارجی مراجعه کنند یا ماه‌ها در انتظار واردات رادیوداروها بمانند اما امروز با تولید داخلی رادیوداروهایی مانند لوتتیوم-۱۷۷ و ید-۱۳۱ توانسته‌ایم به بخش بزرگی از نیازهای داخلی پاسخ دهیم، این رادیوداروها به صورت هدفمند سلول‌های سرطانی را شناسایی و نابود می‌کنند بدون آنکه به بافت سالم آسیب بزنند.

فیض‌بخش با تاکید بر افزایش مراکز پزشکی هسته‌ای در استان‌های مختلف گفت: در حال حاضر مراکز بسیاری مجهز به فناوری پزشکی هسته‌ای در کشور فعال هستند و تجهیز این مراکز با دانش بومی و تولیدات داخلی نه تنها هزینه درمان را کاهش داده بلکه امکان تشخیص زودهنگام بیماری‌هایی چون سرطان‌های تیروئید، پروستات و مغز را نیز فراهم آورده است.

وی عنوان کرد: ایران با صادرات دانش فنی در این حوزه می‌تواند به قطب درمان بیماری‌های صعب‌العلاج در منطقه تبدیل شود، همسایگان ما علاقه‌مند به استفاده از تجارب ما هستند و این فرصتی بی‌نظیر برای دیپلماسی سلامت است.

فیض‌بخش خاطرنشان کرد: استفاده از فناوری هسته‌ای در کشاورزی، کنترل آفات و حفظ منابع آبی نیز از دیگر حوزه‌های مهمی است که باید به آن توجه شود برای مثال؛ با استفاده از پرتودهی هسته‌ای می‌توان آفات را بدون استفاده از سموم شیمیایی کنترل کرد که این به نفع محیط زیست و سلامت عمومی است.

وی بیان کرد: ما با هر گرم رادیوداروی تولیدی جان یک بیمار را نجات می‌دهیم و این یعنی فناوری در خدمت انسان نه ابزار قدرت‌نمایی سیاسی و پیام ما به دنیا روشن است؛ انرژی هسته‌ای در ایران،پ ابزاری برای زندگی است.

این کارشناس ابراز کرد: زمانی جوانان ما می‌بینند که تلاش علمی‌شان چنین اثرات عینی و مثبتی در جامعه دارد این بزرگ‌ترین انگیزه برای ادامه مسیر علم و پیشرفت بوده و آنچه در کشور ما جریان دارد انقلاب علم است.

 

فناوری هسته‌ای نماد اراده ملی است

تحلیلگر مسائل هسته‌ای در گفتگو با خبرنگار سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ با اشاره به جایگاه ویژه فناوری هسته‌ای در راهبرد ملی ایران عنوان کرد: این فناوری تنها یک دستاورد علمی نیست بلکه نماد اراده، مقاومت و ایستادگی ملت ایران در برابر فشار و تحریم بوده و همانطور که انقلاب اسلامی معادلات منطقه را تغییر داد فناوری هسته‌ای نیز توازن دانش و قدرت را در سطح منطقه به نفع ایران تغییر داده است.

جمال تبریزی‌نژاد در ادامه افزود: تلاش برای بومی‌سازی فناوری هسته‌ای در شرایطی که تحت شدیدترین محدودیت‌های بین‌المللی بودیم یکی از شگفت‌انگیزترین پروژه‌های راهبردی جمهوری اسلامی محسوب می‌شود در حالی که تصور عمومی این بود که بدون کمک غرب امکان دستیابی به این فناوری وجود ندارد اما ما با اتکا به استعدادهای بومی این دیوار شیشه‌ای را شکستیم.

تبریزی‌نژاد تاکید کرد: در دنیای امروز کشوری که به دانش پیشرفته دست پیدا کند می‌تواند در مذاکرات بین‌المللی نیز با اقتدار ظاهر شود و فناوری هسته‌ای نه تنها قدرت علمی بلکه قدرت چانه‌زنی سیاسی کشور را افزایش داده و این فناوری بازوی قدرت نرم ما محسوب می‌شود.

وی با اشاره به تحریم‌های ظالمانه بیان کرد: تحریم‌هایی که برای توقف برنامه هسته‌ای ایران اعمال شد عملاً به یک عامل برای تسریع رشد آن تبدیل شدند چون باعث شدند ما مسیر اتکای به توان داخلی را با جدیت بیشتری دنبال کنیم و این تجربه باید الگوی سایر حوزه‌های راهبردی نیز باشد.

این کارشناس عنوان کرد: جوانان ایرانی با نبوغ خود ثابت کردند که هیچ مانعی نمی‌تواند ملت ما را از پیشرفت باز دارد و امروز دانشجویان، پژوهشگران و صنعتگران ما نه تنها در حال توسعه فناوری هسته‌ای هستند بلکه آن را به عنوان نماد غرور ملی می‌بینند و این احساس تعلق سرمایه‌ای استراتژیک برای کشور است.

تبریزی‌نژاد خاطرنشان کرد: فناوری هسته‌ای ایران الگویی از خودباوری و استقلال است؛ الگویی که باید به نسل آینده منتقل شود تا بدانند مسیر عزت از دل علم، ایستادگی و ایمان می‌گذرد و این فناوری ستون فقرات سیاست علمی کشور در دهه آینده خواهد بود.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!