حالت تاریک
  • یکشنبه, 1403/10/09 شمسی | 2024/12/29 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن مرآت نیوز | meraatnews.com هستید؟
قلعه «گردکوه» نیاز به مرمت دارد
کارشناس آثار تاریخی:

قلعه «گردکوه» نیاز به مرمت دارد

کارشناس آثار تاریخی گفت: قلعه تاریخی گردکوه در حال تخریب است و نیاز به توجه و حمایت مسئولان میراث فرهنگی برای مرمت دارد.

سیده فریبا شاهچراغ در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبر تحلیلی «مرآت» در مورد قلعه گردکوه به‌عنوان یکی از قلعه‌های مهم شهرستان دامغان گفت:  قلعه گردکوه یا گنبدان دژ از مشهورترین قلعه‌های ایران، در رشته‌کوه البرز است، کاربرد این قلعه نظامی بوده  و با اهداف دفاعی ساخته شده است.

وی بیان کرد: قلعه گردکوه از آثار باستانی شهرستان دامغان، در 18 کیلومتری غرب دامغان قرار دارد، فاصله  آن تا روستای حاجی‌آباد رضوه حدوداً 8 کیلومتر و مسیر رفت و آمد آن کوهستانی و صعب‌العبور است.

این کارشناس آثار تاریخی  با بیان این مطلب که دامغان قدمت تاریخی بسیار کهنی دارد، خاطرنشان کرد: قدمت شهرستان دامغان به دوره اشکانی می‌رسد و به شهر پارتی نیز معروف بوده است، درگذشته به نام‌های صددروازه و هکاتم پلیس شناخته می‌شد و مدتی هم پایتخت ایران بوده، به همین خاطر آثار باستانی منحصربه‌فردی دارد.

شاهچراغ افزود: قلعه گردکوه یکی از این آثار ارزشمند است که هم نشان اساطیری دارد و هم هویت تاریخی آن مشخص است و از لحاظ موقعیت طبیعی یکی از قدیمی‌ترین پناهگاه‌های مستحکم و غیرقابل تسخیر اسماعیلیان در ایران بوده است. 

این کارشناس علت نام‌گذاری این قلعه به گردکوه را گنبدی‌شکل بودن کوه عنوان و تصریح کرد: ارتفاع این قلعه هزار متر و طول آن حدود 500 کیلومتر است، در اطراف قلعه چند عمارت با کاربرد دیده‌بانی ساخته شده است که در دوره‌های مختلف تاریخی مورد استفاده اقوام مختلف قرار داشت. 

وی تأکید کرد: ساختمان‌های این قلعه از جنس سنگ و ساروج است و راه صعود به آن از سمت شرق بوده است، ساختمان‌های دیده‌بانی به شکلی ساخته شده‌اند که راه صعود به قلعه را به طور کامل زیر نظر داشتند. 

شاهچراغ با اشاره به وسایل زندگی، از جمله قطعه‌های سنگ آسیاب دستی و شکسته‌های ظروف سفالی که در این قلعه وجود دارد تصریح کرد: این وسایل نشان از جریان زندگی در گذشته این مکان دارد و با توجه به اینکه دوره اشکانیان دامغان پایتخت بوده است حکایت از  کاربرد نظامی این قلعه دارد. 

این کارشناس آثار تاریخی تأکید کرد: این اثر باستانی امروزه  به حمایت و توجه مسئولان میراث‌فرهنگی نیاز دارد تا بازسازی و مرمت شود و از تخریب آن جلوگیری شود تا این میراث ماندگار به دست آیندگان برسد. 

وی در پایان خود اظهار داشت: این قلعه سربلند، فراز و نشیب‌های زیادی در طول تاریخ به خود دیده است و سرانجام در 25 اسفند سال  1378 به ثبت ملی رسید.

انتهای خبر/

 

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از