یادداشت؛
زنان پس از انقلاب
فعال رسانهای در یادداشتی اختصاصی نوشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی جایگاه زنان در جامعه ایران بهطور قابل توجهی ارتقاء یافته و این تحولات نهتنها نشاندهنده توانمندیهای زنان بلکه بیانگر عزم ملی برای تحقق عدالت اجتماعی است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ فعال رسانهای در یادداشتی اختصاصی نوشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۵۷، زنان ایرانی بهعنوان نیمی از جمعیت کشور، در عرصههای مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به فعالیتهای مؤثر و پیشتازانهای پرداختند و این تغییرات نهتنها به ارتقا جایگاه زنان در جامعه کمک کرد، بلکه موجب شد تا آنها به نقشهای تأثیرگذار در تصمیمگیریها و اداره کشور دست یابند.
یکی از مهمترین حوزههایی که زنان پس از انقلاب اسلامی در آن پیشرفت کردند، آموزش و تحصیلات عالی بود، تا پایان سال ۱۴۰۰، سهم زنان در عضویت هیأتعلمی دانشگاهها به 33/3 درصد و در دانشگاههای علوم پزشکی به ۳۴ درصد افزایش یافته است و تعداد دانشجویان دختر در دانشگاههای کشور به ۵۶ درصد رشد داشته و این آمار نشاندهنده عزم راسخ زنان برای دستیابی به علم و دانش و مشارکت فعال در عرصههای علمی و پژوهشی است.
در کنار این پیشرفتها، بیسوادی در میان زنان و دختران تقریباً ریشهکن شده و نسبت دانشآموزان دختر به پسر نیز ۲۸ درصد افزایش یافته است.
در حوزه بهداشت، زنان نیز شاهد پیشرفتهای چشمگیری بودهاند و بیش از ۹۵ درصد زایمانها توسط متخصصان زنان و زایمان انجام میشود و به ازای هر ۱۰۰ هزار زن، ۶۰ ماما و 2/8 متخصص زنان زایمان فعالیت دارند و این آمارها نشاندهنده توجه ویژه به سلامت مادران و نوزادان است.
اجرای شبکه پوشش همگانی سلامت برای تمامی شهرنشینان و بخش عمدهای از روستاییان، کاهش مرگ و میر کودکان زیر پنج سال به 14/2 درصد و مرگومیر نوزادان به 8/2 درصد از دیگر دستاوردهای مهم در این حوزه است.
زنان پس از انقلاب اسلامی در حوزه اشتغال و کارآفرینی نیز فعالانه شرکت کردند و بیش از 4 هزار و 200 صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی با تخصیص اعتبار دولتی فعالیت میکند و 2 هزار و 390 زن بهعنوان عضو هیأتمدیره شرکتهای دانشبنیان شناخته میشوند و این اقدامات نشاندهنده تلاش برای توسعه کسب و کارهای پایدار و توانمندسازی اقتصادی زنان است.
نرخ بیکاری زنان به 13/7 درصد کاهشیافته و کارفرمایان زن تنها 1/2 درصد از زنان شاغل را تشکیل میدهند.
زنان ایرانی همچنین در عرصه ورزش توانستهاند موفقیتهای چشمگیری کسب کنند و با فعالیت ۱۶۱۱۱ باشگاه ورزشی برای زنان و کسب 3 هزار و 307 مدال در رویدادهای جهانی، زنان در این حوزه نیز پیشرفت کردهاند و حدود ۷۰ زن ریاست هیئتهای ورزشی در سطح استانها را بر عهده دارند و ۸۸۳۶۶ نفر داور زن در مسابقات ملی و بینالمللی فعالیت دارند.
در عرصه قدرت و تصمیمگیری، ۲۵/۲ درصد از مدیران دولتی کشور را زنان تشکیل میدهند و تعداد زنان قاضی و نمایندگان مجلس بهوضوح افزایش یافته است و با رشد ۲۲۷ درصدی زنان داوطلب نمایندگی مجلس در دوره یازدهم، زنان توانستهاند ۱۱۱ کرسی مجلس شورای اسلامی را کسب کنند و این آمار نشاندهنده افزایش مشارکت سیاسی زنان و تأثیر آنها در تصمیمگیریهای کلان کشور است.
زنان همچنین در حوزه محیطزیست و بحرانها پیشرفتهای قابل توجهی داشتهاند و با تصدی ریاست سازمان محیط زیست توسط زنان و اجرای طرحهای ملی برای ترویج مصرف استاندارد محصولات، آنها نقش مهمی در حفاظت از محیطزیست ایفا کردهاند و تأمین نیازهای اولیه برای زنان آسیبدیده در بحرانهای اقلیمی نشاندهنده توجه ویژه به حقوق و نیازهای زنان در زمان بحرانها است.
با توجه به دستاوردهای ذکر شده، میتوان گفت که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، جایگاه زنان در جامعه ایران به طور قابل توجهی ارتقاء یافته و این تحولات نهتنها نشاندهنده توانمندیهای زنان بلکه بیانگر عزم ملی برای تحقق عدالت اجتماعی است و با ادامه این روند، انتظار میرود که نقش زنان در تمامی عرصهها بیش از پیش تقویت شود و جامعهای برابرتر و پیشرفتهتر شکل گیرد.
یادداشت: کوثر سعیدیان- فعال رسانهای