
یک جامعهشناس مطرح کرد:
هنجارشکنی با سلاح رسانه
یک جامعهشناس گفت: در جنگ نرم امروز رسانههای معاند با ترفندهای جذاب و نفوذ به فضای مجازی، هنجارهای اخلاقی و فرهنگی جامعه را هدف گرفتهاند و این هجمه نرم با بازتعریف ارزشها زندگی نسل نوجوان را به سمت هنجارشکنی سوق میدهد.
مهناز عبیری در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ با بیان اینکه هنجارهای اجتماعی و ارزشهای اخلاقی جامعه ایرانی، امروز آماج حملاتی پنهان و هدفمند قرار گرفتهاند، اظهار کرد: این حملات با ظاهری جذاب اما باطنی ویرانگر به تخریب بنیان فکری نسل جدید میپردازند.
این جامعهشناس با تأکید بر اینکه نقشههای فرهنگی دشمنان جمهوری اسلامی ایران از میدان جنگ به میدان ذهن منتقل شده عنوان کرد: امروز دیگر کسی از تهاجم فرهنگی تعجب نمیکند، اما آنچه نگرانکننده است نرمی و خزندگی این هجمههاست، مفاهیمی که روزی در فرهنگ ما نماد بیهویتی و ابتذال تلقی میشد امروز با بزک رسانهای به نام تمدن و شیکبودن جا زده میشوند.
عبیری افزود: پوششهای مغایر با حجاب اسلامی، عملهای زیبایی افراطی، کاشتهای نامتعارف، آرایشهای اغراقشده و تقلید کورکورانه از فرهنگ بیگانه امروز نه فقط ناهنجاری تلقی نمیشوند بلکه با القائات رسانههای معاند به نوعی «استاندارد جدید اجتماعی» تبدیل شده است.
وی با اشاره به نقش رسانههای غربی و شبکههای فارسیزبان در مهندسی ذائقه فرهنگی جوانان و نوجوانان تأکید کرد: دشمن سالهاست که روی ذهن نوجوان ایرانی سرمایهگذاری کرده و با سریالها، نمایشهای سرگرمکننده، چهرهسازی در فضای مجازی و ترویج زندگیهای تجملاتی مفاهیم عمیقی چون سادهزیستی، حیا، هویت بومی و غیرت را به سخره گرفته است.
عبیری ادامه داد: نکته مهم اینجاست که جنگ امروز دیگر با شعار و نصیحت قابل مهار نیست و رسانه دشمن با تمام امکانات روانشناختی، زیباییشناسی، و الگوسازی وارد میدان شده و در حال بازنویسی ارزشهاست و اگر ما فقط نظارهگر باشیم نسل آیندهمان دیگر به این سادگی قابل بازگشت نیست.
وی با اشاره به مفهوم «نرمالسازی انحراف» عنوان کرد: آنچه امروز با عنوان «آزادی فردی» یا «حق انتخاب» ترویج میشود در بسیاری موارد چیزی جز تضعیف هویت دینی و فرهنگی نیست و دشمن بسیار هوشمندانه مفاهیم مقدسی چون کرامت زن، عفاف و وقار اجتماعی را با ابزار رسانه، تحقیر و تخریب کرده است.
این استاد حوزه علمیه دامغان با نگاهی تحلیلی به فضای مجازی هشدار داد: شبکههای اجتماعی اگرچه میتوانند ابزار اطلاعرسانی و تعامل باشند اما در غیاب سواد رسانهای و نظارت مؤثر تبدیل به میدان مین هویتی برای نوجوانان ما شدهاند و آنها هر روز در معرض هزاران تصویر و پیام قرار میگیرند که آرامآرام ساختار ذهنیشان را تغییر میدهد.
عبیری گفت: در گذشته انحراف یک روند تدریجی و محدود بود؛ امروز اما در قالب چند پست ویدئویی یا چالشهای وایرال یک نوجوان طی چند روز میتواند از یک الگوی ارزشی به الگویی کاملاً متضاد سوق داده شود و این یعنی سرعت تغییر هنجارها دیگر از توان خانواده و مدرسه برای مقابله فراتر رفته است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد: رسانههای دشمن با هوشمندی، الگوهای خود را نه با زور، بلکه با جذابیت، شوخی و سرگرمی وارد میکنند و آنها از واژههایی مانند «با کلاس»، «مدرن»، «آزاد»، و «شجاع» برای برچسبزنی به هنجارشکنیها استفاده میکنند تا نوجوان ما بهجای تفکر فقط تقلید کند.
عبیری با اشاره به راهکارهای مقابله با این روند تصریح کرد: باید گفتمانسازی داخلی را جدی گرفت تا وقتی که روایت خودمان از زیبایی، هویت، شرافت و موفقیت را بازسازی نکنیم نوجوان ما روایت دشمن را باور میکند و اگر ما سکوت کنیم دشمن فریاد میزند.
این جامعهشناس ضمن درخواست برای بازسازی جبهه فرهنگی در کشور خاطرنشان کرد: امروز دیگر زمان هشدار دادن گذشته و زمان اقدام است و باید با جهاد تبیین، تقویت رسانههای بومی و الگوسازی عینی و جذاب از سبک زندگی ایرانی - اسلامی در برابر این موج ایستاد و اگر روایتهای ما جذاب، هوشمند و عمیق نباشند نسل نوجوان ما قربانی روایتهای ساختگی دشمن خواهد شد.
انتهای خبر/
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!