
استاد اقتصاد دانشگاه سمنان:
سرمایهگذاری شاهکلید حل مشکلات اقتصادی است
استاد اقتصاد دانشگاه سمنان گفت: حل بحران اقتصادی و تورم موجود در کشور نیازمند سرمایهگذاری برای تولید است و این مسیر از طریق حل مشکلات سرمایهگذاری داخلی و خارجی محقق میشود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ شعار سال 1404 از سوی مقام معظم رهبری تحت عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» نام گرفته و این موضوع نشان دهنده اهمیت مبحث اقتصاد و معیشت مردم برای مقام عظمای ولایت است.
متأسفانه طی سالهای اخیر به دلیل سیاستهای غلط اقتصادی دولتمردان و منابع و ظرفیتهای اقتصادی کشور در مسیر تولید قرار نگرفته و به نوعی با هدررفت منابع روبه رو بوده ایم که میبایست با اتخاذ سیاستهای درست و اصلاح الگوی مصرف به سمت تحقق رشد اقتصادی حرکت کنیم.
از این رو با رحمان سعادت استاد اقتصاد و عضو هیأت علمی داشنگاه سمنان به صورت برخط ازطریق کانال تلگرامی گفتگویی انجام شد که شرح آن را در ادامه میخوانید:
مرات نیوز: چرا شعار سال برای چندمین سال پیاپی حول موضوع اقتصاد و معیشت مردم است؟
سعادت: اهمیت مسئله اقتصاد و معیشت مردم سبب شده است که رهبر معظم انقلاب اسلامی برای چندمین سال پیاپی شعار سال را با محویت اقتصاد مطرح کنند.
اهمیت مسئله تولید در اقتصاد کشور به خوبی در شعار سال مورد توجه قرار گرفته و مسئولان و کارگزاران نظام باید بدانند که اگر مسئله تولید در کشور حل شود، بسیاری از بحرانهای اقتصادی از جمله مسئله تورم کنترل خواهد شد.
استاد اقتصاد دانشگاه سمنان توضیح داد که بر اساس نظریات اقتصادی دنیا مسئله سرمایهگذاری موضوع مهمی در اقتصاد است که متأسفانه در طول یک دهه گذشته سرمایهگذاری و رشد اقتصادی در کشور نزدیک به صفر بوده و اندک سرمایهگذاری هم برای جبران اصطحلاک بوده است.
در طول دو دهه گذشته براساس سند چشمانداز 20 ساله قرار بود کشور قطب اقتصادی تبدیل شود که متأسفانه این مهم محقق نشد. بر اساس برنامه هفتم توسعه میبایست کشور به رشد اقتصادی 8 درصدی و 13 درصدی در صنعت و معدن برسد و دولت چهاردم نیز درخصوص تحقق این مهم مصمم است.
مرآت نیوز:سرمایهگذاری از چند طریق محقق میشود؟
سعادت: براساس اصول و مبانی اقتصاد سرمایهگذاری به دو طریق اصلی داخلی و خارجی تأمین میشود و یکی از راههای سرمایهگذاری داخلی حضور بخش خصوصی در این قسمت است.
مرات نیوز: مشکلات سرمایهگذاری بخش خصوصی چیست؟
سعادت: سرمایهگذاری بخش خصصوی در داخل ایارن به دلیل بی ثباتی اقتصاد کشور همواره باعث نگرانی این بخش شده است
و دو سمئله همواره موجب سوال شده است که ایا بازگشت سرمایه صورت می پذیرد یا خیر و ثانیا آیا این بازگشت با سود کافی همراه خواهد بود؟
از سوی دیگر به دلیل مشکلات موجود تمایل به سرمایهگذاری در بازار کاذب بیشتر شده است و افراد سرمایهگذاری در بازارهای غیرمولد مانند سکه و طلا را ترجیح میدهند به جهت آنکه بدون دردسر و بهراحتی به سود قابل توجهی دست پیدا میکنند و این موضوع یعنی مهاجرت سرمایه از بخش مولد به بخش غیرمولد سبب میشود که رشد اقتصادی کند شود.
مرات نیوز: راه هدایت سرمایه به بازار مولد چیست؟
سعادت:یکی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام این آمار را ارئه کرده است که حدود 40 میلیارد دلار ارز و 30 میلیارد دلار طلا در دست مردم است که اگر وارد بخش تولید شود بسیاری از مشکلات این حوزه حل خواهد شد.
از سوی دیگر مسئولان حوزه اقتصاد کشور و بانک مرکزی موظف هستند که سود بازار کاذب را از بین برده و بازارهای مالی را کنترل کنند تا سرمایهگذار از تحقق سود در نتیجه سرمایه گذاری در بخش مولد مطمئن شود.
مرات نیوز:وظیفه بانکها برای تحقق شعار سال چیست؟
سعادت: اگر سرمایههای خرد عموم مردم در بانکها تجمیع شده و به سمت بازار مولد و تولید هدایت شود بسیاری از مشکلات این حوزه حل خواهد شد.
متأسفانه براساس بررسیهای صورت گرفته در طول دو دهه گذشته بانکها سرمایههای مردمی را به سمت بخش تولید هدایت نکرده و برای بنگاهداری خودشان مصرف کردهاند و این یکی از معضلات بازار سرمایه است که باید دولت و مجلس بانکها را به سمت وظیفه اصلی خودشان هدایت کنند.
مرات نیوز: نقش سرمایه اجتماعی در تولید چیست؟
سعادت:برای حضور و سرمایهگذاری در تولید توسط بخش خصوصی می بایست مردم به دولت اعتماد داشته باشند و سرمایه های خود را در اختیار دولت قرار دهند متاسفانه طی سالهای اخیر این اعتماد تا حدودی کمرنگ شده و از بین رفته است و نیاز است دولت در این خصوص تلاش کند تا از خلف وعده جلوگیری کرده تا مردم بتوانند با اعتماد در بخش سرمایهگذاری حضور پیدا کنند.
مرات نیوز: نقش دولت در سرمایهگذاری برای تولید کجاست؟
سعادت:در کنار بخش خصوصی دولت نیز میبایست در حوزه سرمایهگذاری ورود پیدا کند و از طریق منابعی که در اختیار دارد از جمله مالیاتها و فروش نفت به تولید کمک کند.
در سالهای اخیر به دلیل تحریمها و کسری بودجه دولت، درآمد نفتی کشور کاهش پیدا کرده و چندان در این حوزه موفق عمل نکرده است و تنها توانسته است حقوق کارکنان خود را تأمین کرده و درآمد اضافی برای سرمایهگذاری را از دست داده است.
دولت میبایست با مدیریت صحیحح بودجه و حذف آن در نهادهای هزینهبر سرمایههای کشور را به سمت تولید واقعی هدایت کند.
مرات نیوز: جایگاه سرمایهگذاری خارجی در تولید کجاست؟
بررسی اقتصاد کشورهایی مانند چین، هند و برزیل نشان میدهد که این کشورها به دلیل ایجاد سرمایهگذاری خارجی در کشور خودشان توانستند به رشد اقتصادی قابل توجهی دست یابند.
در بین این کشورها چین با ایجاد سیاستهای اقتصاد باز از سال 1980 توانست تحول شگرفی در اقتصاد کشورش ایجاد کند و تقریباً در حال حاضر به قطب اقتصادی دنیا تبدیل شود.
اما در کشور ما به دلیل تحریمهایی که از سوی آمریکا انجام شده امکان سرمایهگذاری در کشور توسط بسیاری از کشورهای اروپایی از بین رفته است و از سوی دیگر کشورهای دوست و همراه مانند روسیه هم امکان سرمایهگذاری به دلیل اینکه خودشان درگیر تحریم هستند، وجود ندارد.
مرات نیوز:راهحل نهایی برای ایجاد سرمایهگذاری در کشور چیست؟
دولتمردان میبایست با ترمیم سرمایه اجتماعی و بازگرداندن اعتماد مردم و از سوی دیگر تلاش برای برقراری ارتباط با کشورهای دیگر و ایجاد دیپلماسی فعال بتوانند گشایش اقتصادی داخلی و خارجی در کشور فراهم کنند تا با وجود تحریمها و مشکلات مالی که کشورهایی مانند آمریکا برای ما ایجاد کردهاند، بیاثر شود.
اما به هرحالا دولتمردان می بایست با ترمیم سرمایه اجاکاعی و دیپلماسی فعال و برقراری ارتباط با سایر کشورها و شاهد بارقههای رشد اقتصادی در کشور باشیم و هدفگذاری رشد اقتصادی تحقق پیدا کند. و نیاز است همه در این زمینه کمک کنند تا با وفاق و همدلی اتفاق خوشایندی در کشور ایجاد شود.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!