حالت تاریک
  • سه‌شنبه, 1404/01/26 شمسی | 2025/04/15 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن مرآت نیوز | meraatnews.com هستید؟
کلام مولا را سرلوحه مذاکرات کنید
توصیه مهم نهج‌البلاغه برای مذاکره‌کنندگان؛

کلام مولا را سرلوحه مذاکرات کنید

وقتی امیرالمؤمنین (ع) به مالک برای مذاکره با معاویه توصیه کرده بودند و گفته بودند مراقب باشی عبارات سست و قابل‌توجیه به کار نبری که اثر حرف متقن تو را خنثی کند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»،  نهج‌البلاغه جامع فنون است و دنیایی از شاهکارهاست و شما هر چه بخواهید در ابعاد مختلف در این کتاب هست. حتی این روزها که موضوع مذاکرات ایران و آمریکا مطرح است و این مذاکرات ادامه پیدا کرده، دیپلمات‌ها و مذاکره‌کنندگان ما با تأسی به نهج‌البلاغه می‌توانند فنون مذاکره را از مولا علی بیاموزند و برای حفظ عزت و منافع ایران اسلامی با درایت و آگاهی پای میز مذاکرات بنشینند.

 این جملات را حجت‌الاسلام مجتبی حسن‌زاده می‌گوید؛ مردی که حافظ کل قرآن و نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه است و سال‌هاست زندگی‌اش را وقف تدبر در نهج‌البلاغه کرده است. حسن‌زاده می‌گوید فقط کافی است با چشم بصیرت به کتابی نگاه کنید که برادر قرآن است و دوای همه دردها.

اولین توصیه به مذاکره‌کنندگان

اما نهج‌البلاغه‌ای که مزین است به خطبه‌ها و جمله‌ها و نامه‌های امیرالمؤمنین چطور می‌تواند راهنمای مسیر مذاکره‌کنندگان ایران اسلامی باشد. جالب است بدانید که در کتابی که ما و خیلی‌ها از آن غافلیم به نکاتی اشاره شده که حسن‌زاده می‌گوید اگر مذاکره‌کنندگان در دوره‌های قبلی به آن تأسی کرده بودند، روند مذاکرات ایران و آمریکا منجر به برجامی نمی‌شد که رئیس‌جمهور بعدی آمریکا به‌راحتی آن را پاره کند و آب هم از آب تکان نخورد.

مهم‌ترین توصیه نهج‌البلاغه برای مذاکره‌کنندگان در نامه ۵۳ حضرت امیر خطاب به مالک‌اشتر آمده است که حسن‌زاده آن را مرور می‌کند؛ هیچ خوش‌بینی به اظهار دوستی و لبخند دشمن نداشته باش. مالک مواظب باش گاهی دشمن نزدیک می‌شود که غافلگیرت کند و حالت را بگیرد. دوراندیش باش، گول خنده دشمن را نخور. مستقیم و غیرمستقیم تفاوتی ندارد. گاهی ممکن است این لبخند و در باغ سبز نشان‌دادن از طریق بازی رسانه‌ای انجام شود. حالا شما کلام مولا را تطبیق بدهید به مرور زمان و مذاکراتی که گاهاً انجام شده که وقتی به لبخند دشمن اعتماد کردیم و آن تضمینی را که باید بگیریم را نگرفتیم و اتفاق خوبی نیفتاد. یادتان که نرفته گفتند امضای آقای کری تضمین است.

در متن توافق از این کلمات حذر کن!

در بحث هسته‌ای و مذاکرات هسته‌ای من خیلی وقت‌ها خیلی غصه می‌خوردم که ما کلامی داریم به نام نهج‌البلاغه اما بدون تأسی به این کلام وارد مذاکره می‌شویم.

 این جملات را مردی می‌گوید که خط‌به‌خط نهج‌البلاغه را از بر است و کتاب امیر را زندگی می‌کند. حسن‌زاده می‌گوید: امام علی نقشه راه را برای مؤمنان ۱۴۰۰ سال قبل ترسیم کردند و ما آن توجهی را که باید نداشتیم. اما امیدوارم این بار دولتمردان و مذاکره‌کنندگان ما کلام مولا علی (ع) را نصب‌العین خودشان قرار دهند. چون نهج‌البلاغه داروی همه دردها است. مولا علی در نامه ۱۲۱ به مالک‌اشتر نکات مهمی را در خصوص فنون مذاکره توصیه می‌کند و فرموده‌اند مالک! اگر پیمانی هم می‌بندی نباید تفسیر‌پذیر باشد. هرگز با دشمن پیمانی را نبندی که در اصل آن جای گفت‌وگو و بهانه‌گیری باشد. مثلاً شما دیدید که در موضوع برجام کلمات تفسیرپذیری به‌کاررفته بود که طرف آمریکایی از تفسیر‌پذیر بودن آن به نفع خودش استفاده کرد.

رمز موفقیت در مذاکره

بعضی توصیه‌های مولا علی و فنون مذاکره‌ای که آن را به مالک توصیه کرده آن‌قدر زیباست که باید آن را طلا بگیرند و سر در وزارت امور این جمله نصب کنند تا راهنمای مذاکره‌کنندگان ما باشد. این را حسن‌زاده می‌گوید و از نکته‌سنجی و درایت امام در توصیه به مالک می‌گوید: امام علی در خطبه ۱۲۱ به مالک می‌گویند بعد از تأکیدی که می‌کنید و عبارات محکمی که به کار می‌برید که تفسیر‌پذیر نباشد مراقب باشید عبارات سست و قابل‌توجیه به کار نبری که اثر آن حرف متقن تو را خنثی کند. یعنی کلماتی که استفاده می‌کنی یا نه باشد یا آری یا جوری محکم باشد که طرف مقابلت از دل آن کلمه نتواند سوءاستفاده کند. شما ببینید مملکت هشت سال به برجام گره خورد؛ برجامی که نتیجه گفتگویی بود که کلام امیرالمؤمنین (ع) در آن مذاکرات رعایت نشده بود و امید که دولتمردان ما این بار کلام مولا را سرلوحه مذاکراتشان کنند.

منبع: خبرگزاری فارس 

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!