حالت تاریک
  • چهارشنبه, 1403/11/03 شمسی | 2025/01/22 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن مرآت نیوز | meraatnews.com هستید؟
یلدای کویرنشینان از حافظ‌خوانی تا «شب چره»
پژوهشگر سمنانی مطرح کرد:

یلدای کویرنشینان از حافظ‌خوانی تا «شب چره»

پژوهشگر سمنانی گفت: در ایستگاه پایانی پائیز، مردم سمنان با برگزاری مراسم شب یلدا، سنت‌های دیرینه خود را همچنان زنده نگه می‌دارند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»، جشن شب یلدا که در بسیاری از نقاط ایران با آداب و رسوم خاص خود برگزار می‌شود، در سمنان نیز ویژگی‌های منحصر به فردی دارد. این شهرستان که جزو مناطق کویری ایران محسوب می‌شود، جشن شب یلدا را با آداب و رسوم خاص با عنوان «شب چِله» برگزار می‌کند. 

در ایستگاه پایانی پائیز، یعنی در آستانه شروع فصل زمستان، مردم استان سمنان همانند سایر مردم استان‌های دیگر ایران، با به‌جای آوردن سنت‌های دیرینه خود، یکبار دیگر ارتباط خود را با طبیعت و تاریخ فرهنگی خود تجدید می‌کنند.

در این زمان، که در آستانه شب یلدا و طولانی‌ترین شب سال قرار داریم، مردم سمنان با بهره‌گیری از آئین‌ها و رسوم خاص خود، مراسم‌های ویژه‌ای را برگزار می‌کنند که همچنان در گذر زمان، اهمیت خود را حفظ کرده و در هر خانه و خانواده‌ای زنده نگه داشته می‌شود.

در شهرستان سمنان، شب یلدا همانند سایر نقاط ایران، نمادی از پیوند انسان با طبیعت است. این شب طولانی‌ترین شب سال است و مردم آن را به‌عنوان شب گذر از تاریکی به روشنایی و آغاز فصل زمستان جشن می‌گیرند. 

اما در سمنان، برخی آداب و رسوم خاص در این شب مشاهده می‌شود که در دیگر نقاط کشور کم‌تر دیده می‌شود که در همین خصوص خبرنگار فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت» با محمد علیان پژوهشگر و نویسنده سمنانی به گفتگو پرداخت.

 محمد علیان در گفتگو با خبرنگار فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت» با اشاره به اینکه مردم استان سمنان در شب یلدا سنت‌های خاص خود را دارند، گفت: یلدا آخرین روز چله بزرگ و ورود به چله کوچک است که در سمنان به شب چِله معروف است.

وی با بیان اینکه واژه یلدا، به معنای طلوع خورشید است، اظهار کرد: این شب بزرگ‌ترین شب سال است و در باور مردم قدیم سمنان نیز وجود دارد که این شب طلوع خورشید و روزنه امید بر تاریکی‌هاست.

پژوهشگر و نویسنده سمنانی یکی از ویژگی‌های برجسته جشن شب یلدا در سمنان، حضور افراد در کنار خانواده و دوستان دانست و افزود: این جمع شدن، در فضای صمیمی و با حضور افراد مسن‌تر، یادآور سنت‌های گذشته است.

وی با بیان اینکه در شب یلدا سمنانی‌ها سبزی‌پلو می‌پزند، تصریح کرد: بادمجان، گوشت خشک‌شده، رشته، سیب‌زمینی و لبو را در کنار سبزی‌پلو صرف می‌کردند.

علیان در ادامه ابراز کرد: سبزی‌پلو را در سینی بزرگ همراه با نان سمنانی می‌ریختند و خانوادگی باهم دور کرسی می‌نشستند و شام خورد را صرف می‌کردند.

این پژوهشگر سمنانی با اشاره به اینکه در شب یلدا در سمنان، مردم علاوه بر میوه‌هایی چون هندوانه، انگور، انار و سایر میوه‌های فصلی، از میوه‌های خشک، گردو، بادام و کنجد نیز بهره می‌برند، عنوان کرد: سمنانی‌ها نیز بر اساس باورهای خود هندوانه و کلم قمری را در این شب به نیت خنکی و رفع تشنگی در فصل تابستان می‌خورند تا در برابر بیماری‌ها در امان باشند.

وی با بیان اینکه در سمنان نیز همچون سایر نقاط ایران، معمولاً در شب یلدا به خواندن فال حافظ و شاهنامه‌خوانی پرداخته می‌شود، اظهار کرد: این سنت در بسیاری از خانواده‌ها به‌عنوان یک مراسم برای دختران و پسران جهت بخت‌گشایی برگزار می‌شود.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.