کارشناسان سیاسی در گفتگو با مرآت:
اراده مردم بر قدرت اسلحه چیره شد
کارشناسان سیاسی گفتند: حکومت پهلوی که تلاش داشت با اعمال حکومت نظامی آخرین امیدهای خود را برای بقا حفظ کند با مقاومت و اراده مردمی روبهرو شد که دیگر هیچ هراسی از سرکوب نداشتند.
به گزارش خبرنگار سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ ۲۱ بهمن ۱۳۵۷ یکی از مهمترین شبهای تاریخ انقلاب اسلامی ایران بود و در این شب حکومت پهلوی که تلاش داشت با اعمال حکومت نظامی آخرین امیدهای خود را برای بقا حفظ کند با مقاومت و اراده مردمی روبهرو شد که دیگر هیچ هراسی از سرکوب نداشتند و فرمان حضرت امام خمینی (ره) مبنی بر شکستن حکومت نظامی بهسرعت در میان مردم منتشر شد و خیابانها بار دیگر مملو از انقلابیونی شد که بهدنبال پایان دادن به سلطه رژیم پهلوی بودند.
این رویداد را میتوان لحظهای دانست که مردم ابتکار عمل را از حکومت گرفتند و نیروهای نظامی که مأمور سرکوب معترضان بودند با ازدحام بیسابقه مردم مواجه شدند و بسیاری از آنان به جای اجرای دستورات تصمیم گرفتند بیطرف بمانند یا حتی به صفوف مردم بپیوندند و همین امر زمینهساز فروپاشی نهایی حکومت در روز بعد شد.
اهمیت ۲۱ بهمن تنها در نقض حکومت نظامی نبود بلکه در تغییر روانی جامعه نیز نهفته بود و تا پیش از آن حکومت پهلوی همچنان امید داشت که با اعمال زور و قدرت نظامی روند انقلاب را متوقف کند، اما در این شب مشخص شد که مردم دیگر هیچ ابزاری از سوی حکومت را به رسمیت نمیشناسند و این تحول نهتنها مشروعیت حکومت را از بین برد بلکه نشان داد که ساختارهای نظامی و سیاسی رژیم از هم گسسته شدهاند.
در نهایت بامداد ۲۲ بهمن رژیم پهلوی آخرین مقاومتهای خود را از دست داد و انقلاب اسلامی ایران به پیروزی نهایی رسید و ۲۱ بهمن شبی بود که دیوار ترس فرو ریخت و پایان یک حکومت ۲۵۰۰ ساله رقم خورد.
شکسته شدن دیوار ترس نقطه عطف پیروزی انقلاب
حسن مباشری در گفتگو با خبرنگار سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ شکسته شدن حکومت نظامی به فرمان امام خمینی (ره) را یکی از مهمترین لحظات انقلاب دانست و اظهار کرد: در آن شب تاریخی اراده مردم بر قدرت اسلحه چیره شد، رژیم پهلوی برای کنترل اوضاع حکومت نظامی اعلام کرده بود اما دستور حضرت امام خمینی (ره) موج گستردهای از مردم را به خیابانها کشاند.
کارشناس مسائل سیاسی افزود: این دستور نهتنها یک اقدام تاکتیکی بود بلکه نشانهای از اعتماد رهبری انقلاب به مردم محسوب میشد و پس از آن مردم دیگر هیچ هراسی از نیروهای نظامی نداشتند و همین امر باعث شد که رژیم پهلوی عملاً فلج شود.
مباشری تأکید کرد: یکی از مهمترین ابزارهای حکومت پهلوی برای حفظ خود ایجاد رعب و وحشت در جامعه بود و حکومت نظامی، سرکوبهای خیابانی، اعدام و بازداشتهای گسترده از جمله راهکارهای رژیم برای بقای خود بود اما با صدور فرمان امام خمینی (ره) مردم با شجاعت به خیابانها آمدند و حکومت نظامی را نادیده گرفتند.
وی عنوان کرد: این مسئله دو پیامد مهم داشت اول آنکه نشان داد مردم دیگر از رژیم نمیترسند و هم اینکه نیروهای حکومت را در موقعیتی دشوار قرار داد.
کارشناس مسائل سیاسی بیان کرد: این رویداد باعث شد که رژیم متوجه شود دیگر ابزارهای قهریه برای مهار مردم کارایی ندارد و از طرفی فرمان امام خمینی (ره) موجب همبستگی بیشتر مردم شد زیرا نشان داد که رهبر انقلاب به قدرت و اراده آنها ایمان دارد و این اعتماد متقابل بین رهبری و مردم رمز موفقیت انقلاب اسلامی بود.
مباشری با اشاره به اینکه این رویداد زمینهساز فرار آخرین عناصر وابسته به رژیم و پیروزی نهایی انقلاب در ۲۲ بهمن شد، افزود: در واقع این رویداد نشان داد که وقتی مردم با ایمان و انگیزه به میدان بیایند هیچ قدرتی قادر به سرکوب آنها نیست و شکسته شدن حکومت نظامی نه فقط یک اقدام سیاسی، بلکه یک تحول اجتماعی و روانی بود که موجب فروپاشی رژیم شد.
اراده مردم بر قدرت اسلحه چیره شد
محمد نوری در گفتگو با خبرنگار سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ در تحلیل وقایع ۲۱ بهمن سال ۱۳۵۷ اظهار کرد: در جریان انقلاب حکومت نظامی یکی از ابزارهای کلیدی رژیم پهلوی برای سرکوب اعتراضات مردمی بود، اما دستور امام خمینی (ره) برای بیاعتنایی به این حکومت نظامی روند حوادث را به نفع انقلابیون تغییر داد و از این لحظه به بعد دیگر حکومت نبود که قواعد بازی را تعیین میکرد بلکه مردم بودند که ابتکار عمل را در دست گرفتند.
تحلیلگر مسائل سیاسی در ادامه ابراز کرد: اگر به ساختارهای نظامهای استبدادی در طول تاریخ نگاه کنیم میبینیم که آنها همواره بر کنترل نیروهای مسلح و ابزارهای سرکوب تکیه دارند اما در ۲۱ بهمن سال ۵۷ این ساختار فرو ریخت و فرمان امام خمینی (ره) سبب شد که مردم بدون ترس وارد خیابانها شوند.
نوری با اشاره به اینکه بسیاری از نیروهای مسلح نیز دچار تردید شده بودند، افزود: شکسته شدن حکومت نظامی نشان داد که رژیم دیگر حتی بر نیروهای خود نیز کنترلی ندارد و همین مسئله باعث شد که شکاف میان بدنه ارتش و سران حکومت عمیقتر شود.
وی ابراز کرد: این رویداد یک پیام روشن داشت؛ زمانی که رهبری مقتدر اراده مردمی را هدایت کند بزرگترین قدرت نیز توان خود را از دست میدهد و از نظر جامعهشناسی، این رویداد را میتوان نقطه عطفی در تغییر نظام قدرت دانست زیرا رژیمی که نتواند دستورات خود را اجرا کند عملاً پایان حیات سیاسیاش را اعلام کرده است.
۲۱ بهمن سال ۵۷ پایان سالها خفقان رقم خورد
قربانعلی زمانی در گفتگو با خبرنگار سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ با اشاره به شکسته شدن حکومتنظامی به فرمان حضرت امام خمینی (ره) اظهار کرد: یکی از مهمترین نتایج شکسته شدن حکومت نظامی تضعیف روحیه نیروهای نظامی و جدا شدن آنها از رژیم پهلوی بود زیرا بسیاری از سربازان و حتی برخی فرماندهان وقتی دیدند که مردم بدون هراس به خیابانها آمدهاند دیگر انگیزهای برای مقابله نداشتند.
کارشناس مسائل سیاسی تأکید کرد: ارتش در آن مقطع تاریخی به این نتیجه رسید که دیگر نمیتواند مردم را سرکوب کند و بسیاری از فرماندهان تصمیم گرفتند بیطرفی خود را اعلام کنند، و این دقیقاً همان عاملی بود که فروپاشی رژیم را تسریع کرد و شکسته شدن حکومت نظامی مقدمهای برای اعلام شکست رژیم پهلوی بود که به پیروزی انقلاب انجامید.
وی افزود: در بسیاری از انقلابهای دنیا نقش ارتش تعیینکننده بوده و اگر نیروهای مسلح از حاکمیت حمایت کنند سرکوب موفق میشود اما اگر ارتش به مردم بپیوندد سقوط رژیم قطعی خواهد بود و در ایران با شکسته شدن حکومت نظامی عملاً این پیام به ارتش مخابره شد که دیگر امکان ادامه سرکوب وجود ندارد.
زمانی خاطرنشان کرد: در واقع ۲۱ بهمن نقطهای بود که ارتش فهمید دیگر نمیتواند به رژیم متکی باشد و از سوی دیگر مردم نیز دریافتند که پیروزیشان قطعی است و همین عامل باعث شد که فردای آن روز یعنی ۲۲ بهمن سال ۵۷ ارتش اعلام شکست کند و انقلاب اسلامی ایران به پیروزی نهایی برسد.
انتهای خبر/