
یک پژوهشگر حوزه سواد رسانه:
شبکههای اجتماعی اتاق فرمان دشمن هستند
یک پژوهشگر حوزه سواد رسانه گفت: سکوهایی مانند اینستاگرام و تلگرام با هدایت احساسات کاربران نقش مستقیم در طراحی و اجرای عملیات روانی و بحرانسازی ایفا میکنند.
امیرعلی رضایی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ با اشاره به نقش رسانهها در جریان جنگ ۱۲ روزه با رژیم صهیونیستی اظهار کرد: برخی شبکههای اجتماعی بازوی اجرایی عملیات روانی و پیادهنظام جنگ ترکیبی دشمن در بستر شناختی بودند و در این شرایط لزوم تقویت سواد رسانهای و ایجاد پدافند هوشمند سایبری اهمیت دوچندان دارد.
پژوهشگر حوزه سوادرسانه عنوان کرد: جنگ اخیر صرفاً در میدان فیزیکی یا نظامی جریان نداشت بلکه صحنه اصلی آن در فضای مجازی، سکوهای اجتماعی و میدان نبرد شناختی رقم خورد.
وی افزود: از همان ساعات نخستین بحران شاهد حجم انبوهی از عملیاتهای رسانهای در قالب هشتگسازی، تصویرسازیهای احساسی، انتشار اخبار جعلی و دستکاریشده بودیم که بسیاری از آنها از طریق شبکههایی چون اینستاگرام، ایکس (توییتر سابق) و تلگرام طراحی و هدایت شدند.
رضایی در ادامه با تأکید بر اینکه شبکههای اجتماعی در جنگهای نوین نقش اتاق فرمان عملیات روانی را بازی میکنند، گفت: دشمن امروز بهخوبی دریافته است که برای اثرگذاری بر افکار عمومی دیگر نیازی به لشکرکشی فیزیکی نیست زیرا کافیست سکوهایی در اختیار داشته باشد که بدون هزینه، اطلاعات ساختگی یا تحلیلهای غلط را در میان میلیونها کاربر ایرانی منتشر کند.
وی با بیان اینکه بیش از ۷۰ درصد محتوای تولیدشده پیرامون جنگ ۱۲ روزه توسط کاربران ناشناس و عمدتاً غیرواقعی هدایت میشد، تصریح کرد: تیمهای سایبری وابسته به رژیم صهیونیستی با استفاده از الگوریتمهای هوشمند مسیر واکنش کاربران را مدیریت کرده و در بزنگاههای احساسی با موجسازی، افکار را به سمت اهداف امنیتی خود سوق دادند.
این پژوهشگر با انتقاد از ضعف جدی افکار عمومی در تحلیل رسانهای اظهار داشت: دشمن بهخوبی فهمیده که جامعه ایرانی عموماً بهشدت احساساتی است و این ویژگی بستر مناسبی برای تحریک روانی و تسری هیجانات مخرب فراهم میکند.
وی ادامه داد: در جنگ اخیر تصاویری دستکاریشده یا روایتهایی ناقص از حوادث به شکل حسابشده منتشر شد تا کاربران را به واکنشهای هیجانی و موضعگیریهای تند علیه نهادهای داخلی و امنیتی سوق دهد.
رضایی تأکید کرد: حتی برخی رسانههای داخلی نیز به دلیل ضعف در راستیآزمایی یا رقابت کور برای جذب مخاطب در زمین طراحیشده دشمن بازی کردند و به بازنشر اطلاعات شبههدار کمک نمودند.
وی با بیان اینکه سکوهای خارجی بدون هیچ تعهدی به قوانین کشورها فعالیت میکنند، عنوان کرد: وقتی سکویی مانند اینستاگرام بهصورت هدفمند اقدام به حذف پستها یا سانسور هشتگهای جبهه مقاومت میکند اما همزمان اجازه انتشار بیرویه اخبار جعلی و ضدایرانی را میدهد یعنی رسماً در خدمت اهداف جنگی دشمن قرار دارد.
رضایی بیان کرد: در جنگ ۱۲ روزه ما با واقعیتی روبهرو شدیم که پیشتر درباره آن هشدار داده شده بود؛ دشمن از پلتفرمهای محبوب و پرکاربرد ایرانیان برای انتقال داده، کنترل احساسات جمعی و حتی ارسال سیگنالهای بحران به بدنه اجتماعی بهره برد.
این کارشناس با اشاره به خطای رایج در رویکرد صرفاً محدودسازانه خاطرنشان کرد: صرف فیلتر یا بستن پلتفرمها بهتنهایی کارآمد نیست؛ آنچه میتواند اثرگذاری دشمن را کاهش دهد افزایش سواد رسانهای، ایجاد پلتفرمهای جایگزین بومی با ساختار کاربرمحور و اعتمادافزا و نیز تقویت پدافند شناختی کشور است.
وی افزود: ما به ساختار متمرکز و هوشمندی برای رصد، هشدار، و خنثیسازی حملات شناختی نیاز داریم و متأسفانه هنوز بخش عمدهای از جامعه تصمیمساز کشور جنگ رسانهای را جدی نگرفته است.
رضایی با اشاره به اینکه بحران اخیر میتواند نقطه عطفی برای اصلاح نگاه به رسانه و فضای مجازی باشد، گفت: اگر سیاستگذاران با درک واقعیت این تهدید بهجای تصمیمهای انفعالی راهکارهای ریشهای اتخاذ کنند میتوان این تهدید را به فرصت تبدیل کرد.
وی ابراز کرد: جنگ امروز جنگ پهپاد و موشک نیست؛ جنگ روایت، تحلیل، ذهن و باورهاست و اگر ما امروز در این میدان مجهز نباشیم فردا حتی فرصت پاسخ نخواهیم داشت.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!