حالت تاریک
  • یکشنبه, 1403/04/17 شمسی | 2024/07/07 میلادی
گزارشی از برندسازی صنایع‌دستی؛

«مُهر اصالت» فرصتی طلایی برای سمنان است

«مُهر اصالت» فرصتی طلایی برای سمنان است

اخذ مهر اصالت تولیدات صنایع‌دستی برای ۳۱ هنرمند استان سمنان راه را برای برندسازی محصولات تولیدی این هنرمندان به لحاظ اقتصادی باز خواهد کرد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»، اداره کل میراث‌فرهنگی استان سمنان اعلام کرده که ۳۱ هنرمند فعال در زمینه صنایع‌دستی استان توانسته‌اند با اخذ استانداردهای لازم، مهر اصالت تولیدات و کالاهای دست‌ساخت خود را کسب کنند.

 این خبر خوبی برای صنایع‌دستی استان سمنان است که سال‌ها در پیچ‌وخم برندسازی و معرفی توانمندی‌های خود، گرفتار شده و نتوانسته آن‌طور که بایدوشاید برای خودش نامی دست‌وپا کند تا جایی که بسیاری دست بافته‌ها و دست‌ساخته‌های هنرمندان استان به نام استان‌های دیگر توزیع می‌شود.

در این گزارش به موضوع اهمیت مهر اصالت و در نهایت برندسازی محصولات و تولیدات صنایع‌دستی و تأثیر آن بر اقتصاد استان سمنان می‌پردازیم و به این سؤال پاسخ می‌دهیم که چرا عمدتاً تلاش‌های هنرمندان ما برای برندسازی محصولات تولیدی با موفقیت‌های چشمگیر همراه نبوده است.


 اعتبار و کیفیت‌سنجی

 ابتدا و قبل از هر چیز باید درباره مهر اصالت توضیح داد یک کارشناس صنایع‌دستی، می‌گوید: مهر اصالت یک نوع تأیید کیفی و اعتبارسنجی صنایع‌دستی است که فاکتورها و ملاک‌هایی از جمله کیفیت ساخت و همچنین ابتکار و نوآوری در آن دخیل است.


الهام افضلی با بیان اینکه مهر اصالت توسط کارگروه‌هایی مورد بررسی قرار می‌گیرد که در آن کارشناسان میراث‌فرهنگی و صنایع‌دستی حضور دارند و هر از چند گاهی در یکی از استان‌های کشور به‌صورت منطقه‌ای برگزار می‌شود، افزود: درصورتی‌که محصولی بتواند امتیازهای لازم را کسب کند می‌تواند مهر اصالت دریافت کند.

 وی با بیان اینکه کارشناسانی که مهر اصالت را به یک اثر می‌دهند در کنار ساخت و ابتکار و نوآوری به شیوه تولید، مواد اولیه، کاربرد، زیبایی، دوام و کیفیت، برندسازی و راهکارهای فروش و... نیز توجه دارند، بیان کرد: محصولی که این مراحل را بگذراند به‌نوعی استاندارد صنایع‌دستی را دریافت خواهد کرد.


 رعایت طراحی مناسب

 سرپرست معاونت صنایع‌دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث‌فرهنگی استان سمنان اما امروز در جمع خبرنگاران از برگزاری آخرین نشست بررسی مهر اصالت صنایع‌دستی خبر داد و گفت: ۳۱ اثر هنرمندان صنایع‌دستی استان توانسته‌اند با اخذ نمره قبولی مهر اصالت را دریافت کنند.

 سمانه سلطانی پور با بیان اینکه آثار هنرمندان صنایع‌دستی استان سمنان در رشته‌های مختلف اعم از سفال و سرامیک، گلیم، جاجیم، منبت‌کاری، دست بافته‌های سنتی، میناکاری، خرسک بافی، چرم، خراطی، منبت، معرق، لباس محلی، زیورآلات سنتی، تولیدات چرمی، و گلیم‌بافی، مورد داوری قرار گرفت، تأکید کرد: آثار برتر توانستند مهر اصالت کالا دریافت کنند.


وی با بیان اینکه هفتمین دوره داوری مهر اصالت ملی صنایع‌دستی از ۲۷ تا ۲۹ آبان‌ماه به میزبانی استان سمنان در شهرستان شاهرود با حضور استان‌های تهران، قم، سمنان، مرکزی برگزار شد، افزود: استفاده از مواد مصرفی مرغوب در تولید، حفظ حقوق مالکیت معنوی در طراحی و تولید، توجه به کیفیت مطلوب اثر در فرایند تولید و محصول نهایی و همچنین رعایت طراحی مناسب و اصولی، از مهم‌ترین معیارهای ارزیابی آثار بوده است.

 

 داوری آثار صنایع‌دستی

 سرپرست معاونت صنایع‌دستی میراث‌فرهنگی استان سمنان همچنین گفت: در شش دوره قبل کارگروه تعیین مهر اصالت برای صنایع‌دستی تولیدی کشورمان، درمجموع ۵۳ اثر از استان سمنان موفق به دریافت مهر اصالت ملی و ۹ اثر هنرمندان استان نیز موفق به دریافت مهر اصالت بین‌المللی صنایع‌دستی شدند که افتخاری برای استان محسوب می‌شود.

 سلطانی درباره مزیت‌های مهر اصالت برای هنرمندان صنایع‌دستی و امتیازاتی که بعد از دریافت مهر می‌توانند از آن بهره بگیرند، توضیح داد: دریافت‌کنندگان مهر اصالت در اولویت شرکت در نمایشگاه‌ها، مسیر برندسازی، بازاریابی و فروش آثار قرار می‌گیرند.

 وی همچنین با بیان اینکه هنرمندانی که مهر اصالت دریافت کنند می‌توانند در رویدادهای مختلف صنایع‌دستی نیز شرکت داشته و شانس فروش محصولات خودشان هم بالا ببرند، افزود: داوری مهر اصالت ملی هر دو سال یک‌بار برگزار می‌شود و آثار برگزیده صنایع‌دستی ازلحاظ چهار معیار اصلی اصالت، مرغوبیت، نوآوری و بازاریابی انتخاب می‌شوند.


 مهر اصالت به‌تنهایی فایده‌ای ندارد

 یک صاحب‌نظر مسائل صنایع‌دستی که خود در این حوزه فعالیت دارد، ضمن اشاره به اینکه داشتن مهر اصالت اما به‌تنهایی فایده‌ای ندارد چرا که هنرمندان صنایع‌دستی استان سمنان به‌کرات دیده شده که مشکل فروش آثار خودشان را دارند، گفت: ما در استان سمنان مشکل تولید نداریم چرا که هنرمندان بسیاری در زمینه صنایع‌دستی فعالیت دارند و کیفیت کارها نیز در سطح ملی و فراملی است؛ اما مشکل این است که باید بازار فروش این محصولات را هم یافت.

 مرتضی ابوالقاسمی با بیان اینکه شما اگر باهنر خودتان از خاکستر طلای ۲۴ عیار هم بسازید اما نتوانید آن را ارائه کنید نمی‌توانید به ادامه تولیدات خودتان در حوزه صنایع‌دستی ادامه دهید، بیان کرد: مهر اصالت به‌خودی‌خود بسیار مهم است؛ اما باید ما در استان میزبان رویدادها و نمایشگاه‌ها و جشنواره‌های بازارچه‌های حضوری و الکترونیکی باشیم که هنرمندان ما بتوانند آثار خودشان را عرضه کنند؛ اما شاهد هستیم که حتی یک بازارچه دائمی صنایع‌دستی هم در استان وجود ندارد.

 وی با بیان اینکه در استان سمنان به‌شدت ضعف ساختاری در حوزه صنایع‌دستی وجود دارد، افزود: بسیاری از هنرمندان ما در استان سمنان محصولات خودشان را یا به‌صورت محدود و خصوصی در فضای مجازی و یا به‌صورت فروش به دلالان در استان‌های دیگر و مغازه‌ها به‌صورت امانت‌فروشی، می‌فروشند که نه در شأن هنرمندان است و نه در شأن صنایع‌دستی استان سمنان لذا باید زیرساخت‌های فروش هم تقویت شود.

 

 برندسازی و اتفاقاتی که رخ نمی‌دهد!

 اما چرا در زمینه برندسازی اتفاقات خوبی برای صنایع‌دستی استان سمنان رخ نمی‌دهد یک فعال بازار فروش صنایع‌دستی و صاحب‌نظر در این حوزه، می‌گوید: عمده اتفاقات خوبی که برای صنایع‌دستی و گردشگری استان سمنان رخ می‌دهد ادامه‌دار نیست.

 یاسر نیازیان با بیان اینکه ثبت ملی آثار، ثبت جهانی آثاری مانند کاروان‌سراها و جنگل ابر، مهر اصالت و... بسیار خوب هستند؛ اما رویه در استان سمنان این‌طور است که مسئولان و کنشگران و بازیگران اصلی تنها تا ثبت این آثار تلاش می‌کنند و از فردای ثبت گویا کارها به اتمام رسیده و همه چیز رها می‌شود، افزود: اتفاقاً کار اصلی مسئولان ما در میراث‌فرهنگی بعد از ثبت و مهر اصالت و... تازه شروع می‌شود.

 وی با بیان اینکه دو مشکل اساسی صنایع‌دستی استان سمنان زیرساخت‌ها ترویج است، افزود: مشکل ما این است که نه برنامه‌ای برای برندسازی و ترویج صنایع‌دستی استان سمنان وجود دارد و نه توانسته‌ایم در این سال‌های اخیر زیرساخت‌های مناسب نمایشگاهی و عرضه را ایجاد کنیم تا هنرمندان ما دلخوش به تولیدات باشند.

 در نهایت باید گفت مهر اصالت پدیده‌ای بسیار خوب و امیدوارکننده است؛ اما به‌زعم کارشناسان نباید در باد آن خوابید و کم‌کم آن را فراموش کرد؛ بلکه امروز باید از این ظرفیت‌های ویژه بهره‌گیری کرد تا بتوانیم صنایع‌دستی استان سمنان را به کشور و دنیا بشناسانیم تا در زمینه توسعه اقتصادی هم گام‌های اساسی‌تری برداریم.


منبع: خبرگزاری بازار

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از