مرآت گزارش میدهد؛
سهامداران سمنانی در انتظار نماد بورسی
چند سالی است که شرکت سرمایهگذاری سهام عدالت استان سمنان به علت مشکلات حسابرسی مالی نتوانسته نماد بورسی در بازار سرمايه ایجاد کند که باعث سردرگمی بیش از ۲۲۰ هزار سهامدار شده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»، سهام عدالت بهعنوان یکی از برنامههای اقتصادی دولت نهم طراحی و اجرا شد که هدف اصلی از اجرای این طرح افزایش مشارکت اقشار کمدرآمد در مالکیت شرکتهای دولتی و بهبود وضعیت اقتصادی آنها بود.
این طرح از طریق واگذاری سهام بخشی از شرکتهای دولتی به مشمولان اجرا و هدف کلی آن، گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد و حمایت از اقشار آسیبپذیر جامعه اعلام شد.
از طریق این طرح، بخش قابل توجهی از جمعیت کشور توانستند با دریافت سهام عدالت، بهطور مستقیم در سود شرکتهای دولتی سهیم و از مزایای آن بهرهمند شوند.
در مرحله اول واگذاری، مشمولان طرح شامل افرادی از گروههای مختلف همچون افراد تحت پوشش کمیته امداد، سازمان بهزیستی بودند. این افراد برگههایی به عنوان گواهی سهام دریافت کردند که ارزش اولیه آنها ۵۰۰ هزار تومان بود و سپس به یک میلیون تومان افزایش یافت.
در این طرح، برای حمایت بیشتر از گروههای کمدرآمد، نیمی از قیمت هر سهم بهعنوان تخفیف در نظر گرفته شد. هزینه باقیمانده نیز قرار بود از محل سود شرکتهای واگذار شده و طی یک دوره دهساله بازپرداخت شود. این رویکرد نهتنها مالکیت مستقیم افراد در داراییهای ملی را افزایش داد، بلکه تلاش داشت تا مشارکت آنها را در اقتصاد ملی تقویت کند. این مکانیزم از طریق سودآور بودن شرکتها به منظور بازپرداخت هزینه سهامها، یک مدل کششی برای کاهش بار مالی بر دوش دارندگان سهام فراهم کرد.
گفتنی است در اردیبهشت ۱۳۹۹، رهبر معظم انقلاب اسلامی با صدور ابلاغیهای با درخواست رئیسجمهور برای آزادسازی سهام عدالت موافقت کردند. ایشان در این ابلاغیه به اهمیت سهام عدالت در گسترش عدالت اجتماعی و توانمندسازی خانوادههای کمدرآمد اشاره کردند.
رهبر انقلاب تأکید کردند که دولت باید هر چه سریعتر اقدامات لازم را انجام دهد تا مردم بتوانند به سرعت از منافع سهام خود بهرهمند شوند. این تصمیم بهعنوان حرکتی در جهت افزایش شفافیت و راحتی برای مشمولان سهام عدالت تلقی شد و هدف آن این بود که اطمینان حاصل شود که بیشترین استفاده ممکن از این طرح به نفع اقشار کمدرآمد صورت میگیرد.
حسابرسی مالی عامل اصلی فعال نشدن نماد بورسی
رضا کاظمی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت» با اشاره به اینکه ۳۹۲ هزار نفر از مردم استان سمنان دارای سهام عدالت هستند، گفت: از این تعداد ۵۶ درصد روش غیرمستقیم و ۲۰ درصد روش مستقیم را برای خرید و فروش سهام عدالت انتخاب کردهاند.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان سمنان در خصوص ارزش سهام عدالت در حال حاضر افزود: ارزش سهام هر فرد به میزان ارزش اسمی هر سهمی است که از طریق سازمان بورس اوراق بهادار مشخص شده است.
وی با اشاره به فعالیت پنج شرکت تعاونی سهام عدالت در سطح استان سمنان بیان کرد: این شرکتهای تعاونی همچنان به فعالیت خود در سطح شهرستان ادامه میدهند.
کاظمی با بیان اینکه سهام عدالت یک میلیون تومانی و ۵۳۰ هزار تومانی داریم، اذعان کرد: تا کدهای استانی باز نشود، خرید و فروش سهام عدالت نیز مشخص نخواهد شد و ارزش سهام نیز مشخص نمیشود.
این مقام مسئول با بیان اینکه شهرستانهای شاهرود و میامی بیشترین سهامداران عدالت را دارد، اظهار کرد: ضریب پوشش سهام عدالت در استان سمنان حدوداً ۷۰ درصد است که به نرم متوسط کشوری نزدیک است.
وی در خصوص پرداخت سود سهام عدالت به سهامداران گفت: تمامی افرادی که در طرح سهام عدالت ثبتنام کردهاند، سود به آنها تعلق گرفته و به حسابشان واریز شده است.
به گفته کاظمی، متولدین سال ۸۸ تا ۱۴۰۱ سهام عدالت ندارند که هنوز امکان ثبتنام برای آنها فراهم نشده است.
این مقام مسئول با اشاره به ثبتنام جدید سهام عدالت برای متولدین سال ۱۴۰۱ و۱۴۰۲ بیان کرد: والدین میتوانند از طریق سایت «دولت من» نوع شرکت را با توجه به درصد سودآوری آن انتخاب کنند که دولت هم حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به آنها کمک خواهد کرد.
وی در خصوص تعیین تکلیف سهام عدالت فوت شدگان، گفت: وراث میبایست به دفاتر پیشخوان یا کارگزاریها مراجعه کرده و با داشتن گواهی انحصاروراثت و مدارک خود نسبت به انتقال سهام اقدام کنند.
کاظمی عنوان کرد: میزان سودسهام عدالت متوفیان نیز بین وراث تقسیم میشود که تاکنون کسانی که تا قبل از سال ۱۳۹۹ فوت کردهاند کار انتقال سهام آنها به وراث انجام شده است.
این مقام مسئول در خصوص عدم وجود نماد بورسی سهام عدالت در استان سمنان گفت: انجام نشدن حسابرسی مالی مهمترین مانع ورود شرکت سرمایهگذاری سهام عدالت استان سمنان در بورس بوده است.
وی همچنین تصریح کرد: شرکت سرمایهگذاری استان صورتهای مالی را تهیه کرده و اقدامات لازم برای ایجاد نماد بورسی در حال انجام است.
به گفته کاظمی، نماد بورس در تمام استانهای کشور بسته بوده است که علت آن را خود سازمان بورس میداند ولی تا ۲ ماه آینده وضعیت سهام عدالت کسانی که روش غیرمستقیم را انتخاب کردهاند، مشخص خواهد شد.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: سهام عدالت به فرمان مقام معظم رهبری از سال ۱۳۹۹ باید آزادسازی انجام میشد تا افرادی که نیازمند هستند آن را به فروش برسانند که این امر هنوز صورت نگرفته است که مطالبه مردم برای انجام آن حتما مؤثر خواهد بود.
متولدین ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ سهام عدالت میگیرند
مرضیه همتی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»، با اشاره به قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده گفت: دولت به هر کودکی که در سال ۱۴۰۲ متولد شده است ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان سهام صندوقهای سرمایهگذاری قابلمعامله در بورس اعطا میکند
کارشناس مسئول اقتصادی اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان سمنان در ادامه افزود: اسامی تمامی متولدین سال ۱۴۰۲ در سامانه ملی خدمات دولت هوشمند وجود دارد که با وارد کردن کد ملی اطلاعات فرد مشاهده و مراحل ثبتنام انجام خواهد شد.
به گفته وی، والدین این کودکان با مراجعه به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند به نشانیmy.gov.ir و واردکردن کدملی کودک در پنجره تشویق جوانی جمعیت، مراحل ثبتنام را انجام دهند.
همتی با اشاره به اینکه متولدین سال ۱۴۰۱ به بعد نیز سهام دولتی یک میلیون تومانی دریافت خواهند کرد، بیان کرد: والدین کودکان میبایست به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند مراجعه کنند.
این کارشناس با اشاره به مراجعه وراث برای انتقال سهام عدالت متوفیان بیان کرد: کسانی که به کارگزاری مراجعه کردهاند، سریعتر کارهای انتقال سهام آنها انجام شده است.
وی با بیان اینکه یکی از اعضای وراث میبایست سجام داشته باشد، اظهار کرد: سجام یک ورثه کفایت میکند و باید تمام مدارک وراث و شماره حساب آنها نیز موجود باشد.
همتی در خصوص اینکه دیگر امکان بهنام کردن سهام عدالت به یک فرد دیگر وجود ندارد، گفت: قبل از سال ۹۹ سامانه انتقال سهام عدالت باز بود و ورثه توافق میکردند و سهام را به یک فرد دیگر انتقال میدادند که با وجود برخی مشکلات دیگر این امکان وجود ندارد.
استان سمنان در لیست پذیرفتهشدگان نماد بورسی نیست
فاطمه امیرجان در گفتگو با خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت» با اشاره به اینکه شرکت سرمایهگذاری استان سمنان تحت عنوان شرکت سهام عدالت است، گفت: هنوز این شرکت سرمایهگذاری به علت نداشتن شرایط لازم وارد بورس نشده است.
مدیر بورس منطقهای سمنان، مشکل در صورتحسابهای مالی را عامل اصلی پذیرفته نشدن نماد بورسی شرکت سرمایهگذاری سهام عدالت سمنان در بازار سرمایه عنوان کرد.
وی با بیان اینکه این شرکت شرایط پذیرش در بازار سرمایه را ندارد، اظهار کرد: تا زمانیکه شرایط را نداشته باشد بورس تهران نیز نمیتواند کاری برای آن انجام دهد.
امیرجان همچنین تصریح کرد: در حال حاضر نیز اسم استان سمنان در لیست پذیرفتهشدگان نماد بورسی نیست و هنوز غیرفعال است.
به گفته این مقام مسئول، بیش از ۲۲۰ هزار سهامدار استان سمنان که به روش غیرمستقیم سهام خود را ثبت کردهاند، منتظر فعالشدن این نماد بورسی در بازار سرمايه هستند تا سهام آنها تعیین تکلیف شود.
انتهای خبر/