حالت تاریک
  • سه‌شنبه, 1403/10/04 شمسی | 2024/12/24 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن مرآت نیوز | meraatnews.com هستید؟
گذری بر زندگی اولین شهید محراب
یادداشت؛

گذری بر زندگی اولین شهید محراب

فعال رسانه‌ای در یادداشتی اختصاصی نوشت: آیت‌الله سید محمدعلی قاضی طباطبایی، یکی از شخصیت‌های برجسته تاریخ معاصر ایران و اولین شهید محراب انقلاب اسلامی است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ فعال رسانه‌ای در یادداشتی اختصاصی نوشت:آیت‌الله سید محمدعلی قاضی طباطبایی، یکی از شخصیت‌های برجسته تاریخ معاصر ایران و اولین شهید محراب انقلاب اسلامی، در سال ۱۲۹۳ هجری شمسی در تبریز متولد شد. 

وی از سادات حسنی و با ۳۳ واسطه به امام حسن مجتبی (ع) می‌رسید، قاضی طباطبایی در دوران تحصیل خود در حوزه علمیه قم با امام خمینی (ره) آشنا شد و این آشنایی باعث نزدیکی و همکاری‌های مشترک آنان در مبارزه علیه رژیم پهلوی شد.

وی با سخنرانی‌های پرشور و آتشین خود، مردم را به مبارزه علیه رژیم دعوت کرد و به همین دلیل چندین بار تبعید شد، آیت‌الله قاضی طباطبایی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به فرمان امام خمینی (ره) به‌عنوان امام جمعه تبریز منصوب شد و روز دهم آبان سال ۵۸، در حین بازگشت از اقامه نماز عید قربان، توسط گروهک تروریستی «فرقان» به شهادت رسید و نام وی در تاریخ ایران ثبت شد.

آیت‌الله قاضی طباطبایی پس از تحصیل در قم، به نجف اشرف هجرت کرد و از محضر بزرگانی چون آیات عظام سید محسن حکیم و سید ابوالقاسم خویی بهره‌مند شد و پس از سه سال تحصیل در نجف، به درجه اجتهاد رسید و با کسب علوم مختلف فقه، اصول، فلسفه و کلام، به یکی از علمای برجسته زمان خود تبدیل شد.

پس از بازگشت به تبریز در سال ۱۳۳۲، آیت‌الله قاضی طباطبایی به فعالیت‌های تبلیغی و ارشادی پرداخت و بیش از ۳۰ سال تلاش خود را برای اشاعه معارف اسلامی صرف کرده و آثار علمی زیادی از جمله ۴۰ کتاب و ده‌ها مقاله منتشر کرد. 

دوران مبارزاتی وی از سال ۱۳۱۰ هجری شمسی آغاز شد، زمانی که به دلیل مخالفت با سیاست‌های رضاشاه به همراه پدرش تبعید شد و با شروع مبارزات ملت ایران به رهبری امام خمینی (ره) در سال ۴۲ قاضی طباطبایی به یکی از ارکان اصلی مبارزه تبدیل شد و نقش مهمی در رهبری مردم آذربایجان ایفا کرد و با سخنرانی‌هایش مردم را به قیام علیه رژیم پهلوی فراخواند و موجب بیداری عمومی شد.

وی پس از دیدار با امام خمینی (ره) و زیارت حضرت امام رضا (ع)  به تبریز بازگشت و با استقبال بی‌نظیر مردم مواجه شد و این استقبال نشان‌دهنده محبوبیت و اعتبار وی در میان مردم بود، اما رژیم پهلوی که از این وضعیت وحشت‌زده شده بود، به‌سرعت او را دستگیر کرد.

پس از آزادی مشروط آیت‌الله قاضی، او بار دیگر به تبریز بازگشت و با سخنرانی‌های خود، مردم را از جنایات رژیم مطلع کرد؛ اما پس از پیروزی انقلاب، آذربایجان شرقی با چالش‌های جدیدی مواجه شد.

دشمنان انقلاب سعی کردند تا بین آیت‌الله قاضی و شهید آیت‌الله مدنی تفرقه ایجاد کنند و با شایعاتی مبنی بر اینکه آیت‌الله مدنی نماینده امام خمینی (ره) است و قاضی دیگر این سمت را ندارد، سعی در تضعیف جایگاه قاضی داشتند؛ اما این دو عالم بزرگ با همدلی و تفاهم، نقشه‌های دشمنان را خنثی کردند.

با آغاز فعالیت‌های گروهک‌های تروریستی نظیر فرقان، اوضاع آذربایجان شرقی به‌شدت بحرانی شد و این گروهک‌ها با هدف ایجاد ناآرامی و تضعیف نظام نوپای جمهوری اسلامی، به تهدید و ترور شخصیت‌های مذهبی و انقلابی پرداختند و آیت‌الله قاضی که همواره بر اصول خود پایبند بود، با وجود تهدیدات مکرر و جو ناامنی که پیرامونش ایجاد شده بود، همچنان به فعالیت‌های خود ادامه داد.

شهادت آیت‌الله مرتضی مطهری، استاد بزرگ حوزه و دانشگاه، تأثیر عمیقی بر آیت‌الله قاضی گذاشت و او همواره آرزو داشت که روزی به فیض شهادت برسد و این نشان‌دهنده روحیه فداکاری و ایثار او بود.

سرانجام، درحالی‌که تنها 6 ماه از شهادت آیت‌الله مرتضی مطهری می‌گذشت، آیت‌الله قاضی طباطبایی نیز قربانی توطئه‌های گروهک فرقان شد و آرزوی وی که شهادت بود محقق شد.

شهادت وی نه‌تنها ضربه‌ای به جامعه روحانیت بود؛ بلکه نشان‌دهنده عمق دشمنی‌ها با شخصیت‌های مذهبی و انقلابی در آن دوران بود و آیت‌الله قاضی طباطبایی با فداکاری‌های خود، یادگاری ماندگار از ایستادگی در برابر ظلم و فساد به جا گذاشت و نامش همواره در تاریخ انقلاب اسلامی ایران ثبت خواهد شد.

یادداشت: کوثر سعیدیان - فعال رسانه‌ای

 

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از