با کاهش ۴۸ درصدی بارشها؛
خشکسالی در استان سمنان افزایش یافت
مدیرکل هواشناسی استان سمنان با اشاره به تداوم خشکسالی، گفت: میانگین بارندگیهای سال آبی گذشته استان (از پاییز ۱۴۰۱ تا پاییز ۱۴۰۲) ۴۸ درصد نسبت به بلندمدت کاهش داشت و ۵۲ درصد از انتظارات سال آبی دریافت نشد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی مرآت، ایرج مصطفوی بااشاره به اینکه میانگین میزان بارندگی سال آبی گذشته از پاییز ۱۴۰۱ تا پاییز ۱۴۰۲ در استان سمنان نسبت به بلندمدت به بیش از نصف کاهش داشت، گفت: میانگین بارندگیهای بلندمدت استان سمنان ۱۱۰ و هفت دهم میلیمتر است و از آغاز سال آبی گذشته، یعنی از ابتدای پاییز ۱۴۰۱ تا پایان سال آبی در پایان پاییز ۱۴۰۲، میانگین بارندگی ۵۷ و ۶ دهم میلیمتر بود که نسبت به بلندمدت به میزان ۵۳ و یکدهم میلیمتر کاهش دارد.
مدیرکل هواشناسی استان سمنان گفت: بارشهای پاییزه سال آبی گذشته در استان مطلوب نبود و دی و بهمن بارشها کمی بهبود یافت، اما جوابگوی نیاز استان نبود.
مصطفوی تصریح کرد: بهبود بارندگی در اسفند و بهار سال آینده در استان سمنان دور از انتظار نیست، اما تغییرات اقلیمی میتواند بر بارشها مؤثر باشد.
وی گفت: طبق آمارها سمنان جزو استانهایی است که کمترین میزان بارش را در کشور دارد و این آمار نشاندهنده ضرورت توجه به موضوع کمآبی و مدیریت منابع آبی و بهینهسازی مصرف است.
مدیرکل هواشناسی استان سمنان افزود: استان سمنان به دلیل ساعتهای آفتابی و گستردگی، بیشترین میزان تبخیر را دارد و این عامل در کنار کاهش بارندگی موجب بحرانیتر شدن وضعیت کمآبی در استان است.
۲۱ درصد آب موردنیاز استان سمنان از منبع چشمه و قنات، ۱۷ درصد از محل آبهای سطحی و ۶۲ درصد از محل حفر چاههای عمیق و نیمهعمیق تأمین میشود و به بیانی دیگر ۸۰ درصد نیاز آبی استان سمنان را منابع زیرزمینی تأمین میکنند و تنها هفت و هفت دهم درصد مساحت استان سمنان قابلیت تغذیه سفرههای آب زیرزمینی دارد.
استان سمنان سالانه ۱۳۳ میلیون مترمکعب کسری آبهای زیرزمینی و سه و ۲ دهم میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته دارد و صرفهجویی ۱۷۸ میلیون مترمکعبی آب در سند سازگاری با کمآبی استان تا سال ۱۴۰۵ هدفگذاری شده است.
استان سمنان که به دارالرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومترمربع یکی از پهناورترین استانهای کشور ایران است و با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب میشود.
این خطه از جانب شمال به استانهای خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استانهای خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استانهای تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.
بر پایه برآورد مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۰، استان سمنان با هشت شهرستان در مجموع ۷۵۷ هزار و ۲۰۰ نفر جمعیت دارد که از این شمار، بیش از ۲۰۰ هزار نفر ساکن مرکز استان هستند.
منبع: ایرنا
انتهای خبر/