کارشناس صنایع گاز و پتروشیمی مطرح کرد:
فرونشست زمین تهدیدی جدی برای سواحل جنوبی
کارشناس صنایع گاز و پتروشیمی گفت: فرونشست زمین بهعنوان یک پدیده ژئومورفولوژیکی، در سالهای اخیر به یکی از چالشهای جدی در سواحل جنوبی ایران، بهویژه در استان بوشهر تبدیل شده است.
سعید جمشیدی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»؛ در خصوص فرونشست زمین در سواحل ایران و تهدید آن برای بنادر و صنعت نفت و گاز گفت: فرونشست زمین بهعنوان یک پدیده ژئومورفولوژیکی، در سالهای اخیر به یکی از چالشهای جدی در سواحل جنوبی ایران، بهویژه در استان بوشهر تبدیل شده و این پدیده ناشی از ترکیب عوامل طبیعی و انسانی، اثرات مخربی بر زیرساختهای حیاتی، بنادر و صنعت نفت و گاز دارد.
کارشناس صنایع گاز و پتروشیمی در ادامه افزود: یکی از عوامل اصلی بروز فرونشست زمین استخراج بیرویه منابع هیدروکربوری و آبهای زیرزمینی است و در استان بوشهر به دلیل کمبود منابع آب سطحی و پایینبودن میزان بارش سالانه، نیاز به آب زیرزمینی برای مصارف کشاورزی، صنعتی و شرب افزایش یافته و این برداشتها موجب تخلیه لایههای زیرسطحی از آب و ایجاد فضاهای خالی میشود که نهایتاً به فرونشست زمین منجر میگردد.
وی عنوان کرد: فرایند استخراج نفت و گاز نیز به کاهش فشار زمین و جابهجایی تودههای زیرزمینی منجر شده و در مناطق ساحلی جنوب ایران، استخراج نفت و گاز بهویژه در آبهای خلیجفارس، با ایجاد حفرههای زیرزمینی و کاهش مقاومت لایههای خاک، عامل تشدیدکنندهای در وقوع فرونشست محسوب میشود.
جمشیدی با بیان پیامدهای فرونشست زمین افزود: فرونشست زمین در سواحل جنوبی ایران پیامدهای مخربی بر زیرساختهای حیاتی دارد که مواردی را مانند؛ آسیب به بنادر و پایانههای تجاری، آسیب به خطوط انتقال و زیرساختهای صنعتی، خطر سیل و آبگرفتگی، آسیب به زیرساختهای پالایشگاهی شامل میشود.
وی بیان کرد: برای مقابله با چالش فرونشست زمین در سواحل جنوبی ایران، نیازمند رویکردهای چندجانبه هستیم، برای مثال مدیریت بهینه منابع آب میتواند تا حدودی تأثیرگذار باشد؛ زیرا استفاده از روشهای نوین آبیاری و کاهش برداشتهای بیرویه از منابع آب زیرزمینی میتواند به حفظ سفرههای آب زیرزمینی کمک کند.
جمشیدی با اشاره به استفاده از فناوریهای نوین برای پایش و نظارت گفت: توسعه فناوریهای سنجش از دور و سیستمهای پایش میتواند به شناسایی زودهنگام مناطق در معرض فرونشست کمک کند.
کارشناس صنایع گاز و پتروشیمی با بیان اینکه نیاز به تغییراتی در استراتژیهای استخراج نفت و گاز داریم گفت: استفاده از روشهای استخراج پایدارتر که کمترین تأثیر را بر روی زمین داشته باشد، میتواند به کاهش فرونشست کمک کند.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: فرونشست زمین در سواحل جنوبی ایران، بهویژه در استان بوشهر، یک چالش جدی بوده که نیازمند توجه ویژه است و با مدیریت صحیح منابع آب، استفاده از فناوریهای نوین و توسعه زیرساختهای مقاوم، میتوان آثار مخرب این پدیده را کاهش داد.
جمشیدی ابراز کرد: هماهنگی میان سازمانهای مختلف و توجه به پایداری محیطزیست از اهمیت بالایی برخوردار بوده و برای حفظ زیرساختهای حیاتی کشور و جلوگیری از آسیب به صنعت نفت و گاز، اقداماتی فوری و مؤثر ضروری است.
انتهای خبر/